Hlavní obsah

Od filmu je možné si odskočit za Mattonim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Může se stát, i přes nabitý program letošního 57. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, že se milovníkům filmu uvolní půl dne, který hodlají věnovat jinému programu, než je návštěva kina. V takovém případě se určitě vyplatí navštívit nedalekou Kyselku s Mattoniho muzeem.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Mattoniho muzeum je umístěno ve zrekonstruovaném Löschnerově pavilonu v Kyselce.

Článek

Zájemce tam zdarma odveze bus z Divadelního náměstí v lázeňském centru Karlových Varů. Společnost Mattoni 1873, která letos slaví 150. výročí existence, je jedním z partnerů MFF. Právo a Novinky.cz jsou hlavními mediálními partnery MFF.

„Určitě stojí za to navštívit muzeum, už právě proto, že tu letos vystavujeme řadu unikátních předmětů vázaných k letošnímu 150. výročí existence firmy, a to nejenom firmy, ale i rodiny Mattoni,“ uvedl ředitel muzea Jaroslav Adalbert Sýkora. „Máme tu vystavené jejich osobní předměty. Mimo jiné pečetidlo Vilemíny von Mattoni, osobní pečetidlo Heinricha Mattoniho nebo onyxový prsten Lea von Mattoniho,“ dodal.

„Když přijde návštěvník do muzea, tak v první části expozice uvidí průřez historie stáčení minerálních vod, ale například i průřez vývojem lahve, do kterých se minerální voda stáčela,“ konstatoval Sýkora.

„Nechybí ani část expozice, která ukazuje způsoby transportu lahví, tedy jak se expedovaly do světa, a to i za oceán,“ poznamenal ředitel muzea. „V další části jsou k vidění například patentní listiny, obrazové ujednání, a to i registrační listiny z chebské obchodní komory,“ popisoval Sýkora, který se tématu historie Mattoni věnuje od svých šesti let, kdy začal sbírat etikety minerálních vod.

„Nejsrdečnější je pro mě úplně všechno,“ uvedl na dotaz deníku Právo, který z exponátů je mu osobně nejbližší. „Zajímavé je, že vůbec existuje muzeum značky, protože málokterá značka má své vlastní muzeum. Zejména v Čechách je opravdu jen velmi málo,“ dodal ředitel.

Bus dvakrát denně

Bus jezdí trasu z Divadelního náměstí do Kyselky a zpět po dobu MFF dvakrát denně. V Kyselce je možné vedle muzea navštívit rovněž místní minerální prameny nebo se projít turistickou stezkou s názvem Po stopách skřítků či kolem historických budov bývalých lázní.

Po dobu konání festivalu je Mattoni muzeum otevřeno každý den od devíti ráno do pěti hodin odpoledne. Po předložení bezplatné jízdenky, kterou dostane každý cestující od řidiče busu, získá každý držitel i vstupné do Mattoni muzea zdarma. Z Divadelního náměstí do Kyselky autobusy odjíždějí v deset hodin a pak ještě v půl druhé odpoledne.

Zpět pak jsou vypraveny po poledni a před čtvrtou hodinou odpoledne.

Reklama

Výběr článků

Načítám