Hlavní obsah

KVIFF: Festivalové hlídky pomáhají s orientací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na 57. ročníku Mezinárodního filmového festivalu (MFF) v Karlových Varech drží v obchodně správním a poté i v lázeňském centru města společné hlídky policisté a městští strážníci. Pomáhají návštěvníkům festivalu především radou, ale také si u nich může člověk ověřit, zda již může po alkoholovém dýchánku předešlého dne za volant. Pro děti jsou připravené drobné dárky. Pejsci u jejich stanoviště dostanou napít.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Dopoledne stojí společná informační hlídka policie a strážníků na Masarykově třídě.

Článek

„Společné pojízdné informační centrum je otevřené každý den,“ uvedl mluvčí karlovarské krajské policie Jan Bílek.

„Návštěvníci festivalu si zde mohou nechat provést například orientační dechovou zkoušku na alkohol, jestli mohou řídit,“ pokračoval mluvčí. „Občerstvení pejskům, které společná hlídka nabízí, již využilo od začátku festivalu zhruba třicet čtyřnohých přátel,“ dodal Bílek.

„Denně navštíví naše informační centrum asi padesát až šedesát lidí, kteří se většinou dotazují na parkovací místa, na cestu na festival, zejména k Thermalu, a potom se ptají také na bankomaty, ale i na nákupní střediska, kde by si mohli nakoupit něco k jídlu,“ prozradil mluvčí s tím, že hlídka nabízí mimo jiné náborové a informační letáky Policie ČR.

„K dispozici budou pro děti ale i například omalovánky,“ doplnil. „Pro dospělé máme spíše praktické dárky a pro děti užitečné věci například do školy,“ potvrdila mluvčí karlovarské městské policie Nikola Záhorová.

KVIFF: Na půjčených kolech se jezdí mezi kinosály

Může se hodit

U společné policejní informační hlídky se v pondělí před polednem zastavil mimo jiné Ondřej z Prahy. Doptával se na autobusové nádraží, kam ho hlídka nasměřovala. Přitom jej oslovili, zda by se nechtěl stát policistou.

„Je mi už pětatřicet,“ komentoval muž. „To je přesně ideální věk,“ nenechal se odbýt policista, ale to už Ondřej pomalu odcházel na autobus. Tentokrát to nevyšlo. S vnučkou pak k pojízdnému informačnímu stánku přistoupili prarodiče. Malé se ujala městská strážnice, která jí darovala dětské pravítko. „My jsme z Mariánských Lázní, takže to tu docela známe,“ uvedl děda při odchodu.

Oficiálně se společná služba policistů a strážníků návštěvníkům festivalu jmenuje Mobilní komunikační a informační centrem. „Minimálně jeden z policistů je vždy jazykově vybaven a s cizinci se domluví například německy, anglicky, rusky, dokonce i španělsky či řecky,“ uvedl mluvčí policie Jakub Kopřiva. „Toto mobilní centrum začíná každý den na Masarykově třídě u spořitelny, po obědě se přesouvá před hotel Thermal a odpoledne jej můžete zastihnout na Divadelním náměstí poblíž Vřídla,“ prozradil mluvčí.

KVIFF: Někdejší spořitelna bude sloužit festivalu

Cvrkot ve Varech

Reklama

Výběr článků

Načítám