Hlavní obsah

Režisér Dan Svátek: Dvě slova jako klíč? Při natáčení jsme po světě cestovali jen s baťůžkem na zádech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli natáčení filmu Dvě slova jako klíč procestoval jeho štáb několik kontinentů, o velkolepou výpravu se ale nejednalo. Podle režiséra Dana Svátka všichni kvůli rozpočtu cestovali jen s baťůžky a po levných hotelech, navíc ještě v době covidu. Přesto se film dočkal zdárného dokončení a zvládl obsadit i ikonu francouzské kinematografie Pierra Richarda.

Dan Svátek o filmu Dvě slova jako klíčVideo: Novinky

 
Článek

Nový snímek představili jeho tvůrci na karlovarském filmovém festivalu. Do českých kin vstoupí 27. července.

Cesty do světa

Natáčení filmu, který je volným pokračováním Svátkova předchozího filmu Úsměvy smutných mužů, probíhalo ve Francii, Dánsku, Indii, Spojených státech či na indonéském ostrově Siberut.

Režisér Novinkám prozradil, že velkolepou výpravu zvládli uskutečnit v menším rozpočtu: „Ve finále jsme nesehnali tolik peněz, kolik jsme chtěli. Proto přišlo to, že jsme cestovali v malém štábu a s baťůžky na zádech jsme prošli Siberutem, Himálaji. Bydleli jsme v levných hotelích, takže jsme se hodně semkli.“

Foto: Novinky

Režisér Dan Svátek film představil v Karlových Varech

Rozpočet za film podle něj díky tomu nepřesáhl cenu průměrného českého snímku, která se v současnosti pohybuje kolem 30 milionů korun. Natáčení, které probíhalo v předchozích dvou letech, ale komplikoval covid.

Záběry z natáčení Dvě slova jako klíč: Himaláje. Siberut. New York. David Švehlík a Pierre Richard

Film

„Několikrát jsme cesty posouvali a rušili, pak se k nim znova vraceli, takže tohle bylo nejsložitější,“ dodal. Například indonéský Siberut, který ve filmu hraje klíčovou roli, jelikož je pravidelnou destinací autora knižní předlohy Josefa Formánka, tak štáb navštívil jako poslední. Podle režiséra se ale přes všechny cesty celý tým obešel bez jediného pozitivního covid testu.

Nejkrásnější moment byl s Pierrem Richardem

Svátek také přiblížil nejkrásnější moment natáčení, a to když na poslední den přizvali francouzského herce Pierra Richarda, který ve filmu hraje kněze, jenž svými sny ovlivňuje životy dalších postav.

„Natáčeli jsme s ním ve Francii a byla to taková úleva, že tam máte herce, který je neobyčejně laskavý, během natáčení se choval mile, usmíval se celou dobu, ty jeho oči svítily, tak na to rádi vzpomínáme,“ přiblížil poslední natáčecí den z loňského září. „Všechno z nás spadlo a bylo to úžasné,“ dodal.

Klíčovou lokací filmu je indonésky ostrov SiberutVideo: Holiday Films

Nový snímek, jehož děj se odehrává na pěti kontinentech, vypráví o spletitých lidských osudech a mezilidských vztazích, které by v životě měly být tím nejdůležitějším. Ve filmu se objeví mimo jiné David Švehlík, Ivan Franěk či Jaroslav Dušek, kteří hráli už v předchozích Úsměvech smutných mužů.

Co je za tou tenkou časovou hranicí, kdy plíce vydechnou naposled? Ptá se David Švehlík. Dvě slova jako klíč finišují

Film

Může se vám hodit na Firmy.cz: Kina

Reklama

Výběr článků

Načítám