Hlavní obsah

Co je za tou tenkou časovou hranicí, kdy plíce vydechnou naposled? Ptá se David Švehlík. Dvě slova jako klíč finišují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Mezi české filmy, jež budou mít příští rok premiéru v kinech, patří i snímek režiséra Dana Svátka Dvě slova jako klíč. Natáčení probíhalo na několika kontinentech. Jeho přípravy se pak kvůli pandemii protáhly na roky. „Finišujeme,“ uvedl pro Novinky.cz Dan Svátek. Aby tvůrci film mohli dokončit, spustili sbírku Dostaňte Pierra Richarda do nebe!

Dvě slova jako klíč, film představil teaser.Video: IS Produkce/Holiday Films

 
Článek

„Potřebujeme dofinancovat finální část v podobě počítačových triků, včetně toho nejsložitějšího. Vzlétnutí reverenda Michela, kterého v našem filmu ztvárnil báječný francouzský herec a hvězda světového filmu Pierre Richard, na baloncích do nebes. Pana Richarda jsme natočili na modrém pozadí v Paříži a potřebujeme ho trikově dostat do natočených záběrů v New Yorku,“ popisují filmaři, k čemu prostředky - shromažďované aktuálně na dárcovském webu Donio - použijí.

Podobnou sbírku přitom již jednou dělali. Peníze fanoušků dokázaly v minulosti „dostat Jardu Duška z blázince“, tedy přispěly na trik, který byl použit v Úsměvech smutných mužů (2018).

Známé tváře z domova i ciziny

Do hlavních rolí Svátek v chystané novince obsadil – podobně jako v tematicky volně předcházejícím filmu Úsměvy smutných mužů – opět Davida Švehlíka, Jaroslava Duška nebo Ivana Fraňka.

Foto: Petr Stuna

Jana Nagyová ve filmu Dvě slova jako klíč. Na snímku Ivan Franěk a Diana Dulínková.

Doplňují je pak i známé zahraniční tváře, mimo jiné Polák Daniel Olbrychski, Francouz Pierre Richard či Slovenka Jana Nagyová.

Scénář Svátkova nového filmu vznikal na základě knihy spisovatele Josefa Formánka, který se natáčení také aktivně účastnil. Ostatně podobně jako v minulosti, kdy diváky zaujaly právě Úsměvy smutných mužů. Také ty vznikaly na základě Formánkovy knižní předlohy. Tvůrci za ně pak v roce 2018 získali Cenu filmových diváků.

David Švehlík: Role alkoholika mi portfolio nezkazí

Kultura

Jejich vysněným projektem je přitom další Formánkova kniha Mluviti pravdu, vyprávějící neuvěřitelný příběh jednoho muže žijícího v severních Čechách ve 20. století. Právě ta je ostatně kdysi „seznámila“. Dana Svátka nadchla po přečtení tak, že se chtěl s autorem osobně potkat, což se také stalo. Od té doby jsou přátelé.

Anketa

Přispěl/a jste někdy na něco, co vás oslovilo, na dárcovském webu?
Ano
64,9 %
Ne
35,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1405 čtenářů.

Reklama

Související články

Evropským filmem roku je Trojúhelník smutku

Cenu Evropské filmové akademie (EFA) pro nejlepší film za letošní rok získal snímek Trojúhelník smutku švédského režiséra Rubena Östlunda. Toho porota ocenila...

Výběr článků

Načítám