Hlavní obsah

Bod obnovy ve Varech. Očekávané české sci-fi pokořuje nepřirozenou smrt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Po červnové světové premiéře v Jižní Koreji se sci-fi Bod obnovy debutujícího filmaře Roberta Hloze dočkalo v pondělí večer uvedení na karlovarském festivalu. Futuristický příběh, odehrávající se roku 2041, pojednává o digitálním zálohování osobnosti a ústavním právu na oživení v případě nepřirozené smrti. Snímek vstoupí do kin 21. září. Ujít si ho nenechal ani prezident. Dorazil na středeční projekci.

Uvedení filmu Bod ObnovyVideo: Novinky

 
Článek

Komu se stane fatální nehoda anebo se stane obětí vraždy, má ve snímku Bod obnovy právo nechat se vzkřísit a existovat dál v podstatě druhém životě. Pod jednou podmínkou – pokud si každých čtyřicet osm hodin tvoří digitální zálohu své osobnosti, k čemuž s vervou všechny vyzývají státní instituce.

Kriminalistku, která se zabývá závažnými zločiny, při nichž byla porušena pravidla právě ony zálohy neboli titulního bodu obnovy, ztělesňuje Andrea Mohylová, která v Hlozově prvotině taktéž debutuje v celovečerním formátu.

Trailer k filmu Bod obnovyVideo: Bioscop

„Když jsem poprvé četla scénář a šla na casting, cítila jsem obrovské vzrušení. Přišlo mi perfektní, že se něco takového dělá v České republice, že do toho někdo jde, že na to sežene lidi,“ uvedla ústřední herečka, které sekundují Matěj Hádek, Václav Neužil mladší, Jan Vlasák nebo Karel Dobrý.

Samotný režisér a spoluscenárista v jedné osobě projekt označil za devítiletou procházku růžovým sadem, přesně tak dlouhou dobu totiž trvala jeho realizace, než štáb získal potřebné finanční prostředky a schopné producenty. Podle svých slov měl štěstí na správně složený tým. „Když vám něco připadá cool a ostatním to nemusíte vysvětlovat, nabíráte jeden směr. Sci-fi u nás dlouho nebylo a asi ani dlouho nebude,“ povzdechl si Hloz.

Na tuzemské poměry ojedinělý počin si vyhrává s brutalistní architekturou, kterou usazuje do nečekaných vizualizací. Filmový svět, od současnosti vzdálený osmnáct let, disponuje autonomními vozidly a virtuálními ovladači prakticky čehokoliv.

Tvůrci přesto zakomponovali i některé archaické prvky, třeba walkmany, které si Hlozova generace vyrůstající v devadesátých letech dobře pamatuje. „Pocit, že můžeme něco mačkat, podle mě lidem začne brzy chybět. Máme zkrátka rádi hmotné věci. Vidíme to třeba u elpíček, která začínají být populárnější než platforma Spotify,“ dodal.

Bod obnovy. O slovo se hlásí česká filmová sci-fi z roku 2041

Film

V Praze probíhá natáčení koprodukčního sci-fi filmu Bod Obnovy

Film

Může se vám hodit na Firmy.cz: HOTEL THERMAL****, Kina

Reklama

Výběr článků

Načítám