Hlavní obsah

KVIFF: Skoro polovina kontrol ČOI nedopadla na festivalu dobře

Právo, Rudolf Voleman

Inspektoři na letošním 55. ročníku Mezinárodním filmovém festivalu (MFF) v Karlových Varech dosud zjistili u necelé poloviny kontrolovaných stánkařů a provozovatelů občerstvení v lázeňském a obchodně správním centru pochybení. Je to zhruba stejně jako v předchozích festivalových ročnících, ale co je pozitivní, že přestupky nejsou letos tak závažné jako v minulých letech.

Foto: Petr Horník, Právo

Na festivalu se střídají slunné a deštivé dny

Článek

„Máme zatím třiadvacet kontrol a jedenáct zjištění, což je lehce pod půlkou,“ uvedl ředitel západočeské pobočky České obchodní inspekce (ČOI) v Plzni Jan Řezáč, podle kterého se jedná více méně drobnější pochybení.

„Občas chybějící cenovky, nápoj podaný s ledem nebo špatný doklad. Naopak jsme zaznamenali velmi málo nedolitých nápojů,“ pokračoval ředitel.

Rekordní středa

„Výjimkou byla středa, když bylo hezky, tak se podnikatelé nebo jejich zaměstnanci trochu spustili na řetězu, protože jsme zaznamenali z pěti kontrol čtyři zjištění. Ve dvou z nich to vyšší cifry nedolitých nápojů, a to osmnáct korun,“ dodal Řezáč.

Posledně popisované dvě nedolité štamprdle alkoholu budou kontroloři řešit ve správním řízení a v případě ostatních devíti udělovali pokuty přímo na místě.

„Ve správním řízení hrozí podle zákona na ochranu spotřebitele až do maximální výše pěti milionů korun, ale to nepřichází v úvahu. Tam to bude v mnohem nižších řádech,“ konstatoval Řezáč, podle kterého inspektoři přímo na místě udělili v součtu na pokutách osmnáct tisíc korun.

Pokuty spíš nižší

Většinou se jednalo o pokuty ve výši jednoho dvou tisíc, ale pak i tří, čtyř, šestitisícová za nedolitý nápoj o pět až deset korun. Vzhledem k tomu, že kontrolor může dát na místě pokutu až deset tisíc korun, lze předpokládat, že ve správním řízení budou pokuty o něco vyšší.

Inspektoři budou na MFF až do pátku a plánují přitom se dostat na celkový počet zhruba třiceti kontrol. Kontroly probíhaly podle Řezáče v obchodně správním a lázeňském centru, tedy v okolí řeky Teplé a pak na Masarykově třídě a jejím okolí. Výjimkou byla sobotní kontrola v areálu přírodního koupaliště Rolava, kde funguje občerstvení.

Reklama

Výběr článků

Načítám