Hlavní obsah

Karlovarské obří číše tančí na stolech už šedesát let

Novinky, Lenka Hloušková

„Roztočte jeden obří skleněný pohár. Vlijte do něj becherovku. Až se zastaví, nápoj vypijete,“ tak nějak zní instrukce pro věhlasné osobnosti přijímané do speciálního karlovarského VIP Klubu obřích číší. Funguje od roku 1957. A tančit sklenice už díky němu viděli herci, muzikanti, spisovatelé či králové.

Foto: Moser

Členkou klubu VIP je také italská herečka Sophia Lorenová.

Článek

Číše veliké až 46 centimetrů kdysi navrhli u příležitosti stého výročí založení neméně slavné karlovarské sklárny Moser designér František Chocholatý a jeho kolega Rudolf Schwedler. Každá jimi vytvořená sklenice je výjimečná.

Foto: archiv, Právo

Zvláštní složení skla s využitím sklářského písku ze Střelče dává obřím číším vlastnosti křišťálu, i když o něj v pravém smyslu nejde. Vyznačuje se mimořádnou tvrdostí a čirostí.

Má osobitý zvuk, jenž připomíná vyzvánění zvonku. Rozezní-li se kus po kusu vytvoří unikátní akord. A skuteční znalci tvrdí, že pro ně platí totéž, co pro housle: zahrát se dá na všechny sklenice, ale jen pár z nich vyrobili opravdoví mistři. Ty používané v Klubu obřích číší, někdy také nazývaného Klub Moser, k nim beze sporu patří.

Dlouhán a Tlustá Berta

Specifický ladný pohyb elegantních křišťálových krásek na stolech umožňují nožky s přesně posazenými těžišti. Svou konstrukcí přímo vybízejí k přípitkům s přáteli. Tvaru lidských těl se také záměrně podobají a podle výrazných oblin se i jmenují. Štíhlá dáma, Tlustá Berta, Tlouštík, Měsíční tvář, Dlouhá tvář a Dlouhán se staly proslulé hned po založení klubu v roce 1957, kdy se mimo jiné představily jako třpytivé hvězdy na karlovarském filmovém festivalu.

Foto: Moser

Louis Armstrong, jazzový muzikant, s manželkou a číšemi.

Vtipná sada se dodnes vyrábí ve třech velikostech: obří, střední a miniaturní. O tom, že nijak nezestárla, svědčí nejen úspěšný klub, ale i mnohá odborná ocenění.

Například v roce 1958 souprava získala cenu GRAND PRIX na Mezinárodní světové výstavě Expo v Bruselu.

Naše skláře reprezentovala mimo jiné také na filmových festivalech v zahraničí, například v monackém Monte Carlu a v italském Sorrentu.

Foto: Moser

Italka Claudia Cardinalová, filmová hvězda (nejen) 60. let.

V domovském Československu se postupně jednotlivé její kusy staly oblíbeným dárkem k nejrůznějším kulatinám. Tradice zůstala zachována i po rozpadu republiky. Svůj obří pohárek tak má na poličce řada českých domácností. Do oficiálního VIP Klubu obřích číší mezitím vstoupily tisíce významných (nejen) karlovarských hostů.

Silné žaludky podmínkou

Zatímco tváře slavných se nad sklenicemi měnily, rituál jejich přijetí do společenství zůstává neměnný. Začíná bodem jedna. Nejdříve si každý vybere tu nejsympatičtější sklenici. Prostě kus, co jim přijde nejsympatičtější. Následně číši uchopí a na stole roztančí.

Foto: archiv, Právo

Zleva: Měsíční tvář, Štíhlá dáma, Tlouštík, Dlouhý pán, Dlouhá tvář, Tlustá Berta.

Během rotace se snaží dovnitř nalít další karlovarský symbol, tentokrát tekutý, lahodnou becherovku. Což, věru, snadné není. Pár kapek vedle se odpouští každému. Po zastavení nádoby čeká na dotyčné neméně obtížný úkol – musí jako nový členové VIP klubu její obsah vypít.

Kdo je také v Klubu obřích číší

Muzikant Louis Armstrong, česko-americká politička Madelein Albrightová, italská herečka Claudia Cardinal, bývalý španělský král Juan Carlos I, spisovatel Erich von Däniken, operní pěvec Peter Dvorský, americká herečka Whoopi Goldberg, český prezidetn Václav Havel, hokejový trenér Ivan Hlinka, italská herečka Lina Lolobridgida a její krajanka Sophie Loren, thajská princezna Chulabhorn Mahidol, americký herec Robert Redford, japonská princezna Sajako... 

V Moseru přiznávají, že tuhle část tradice nechávají na zúčastněném. Ostatně vědí, proč to dělají. Třeba největší Tlustá Berta má až neuvěřitelný obsah 4,7 litru. Vyprázdnit ji tak vyžaduje čas a silné žaludky mnoha kamarádů a známých..

Reklama

Výběr článků

Načítám