Hlavní obsah

Filmová nadace ocenila pět scénářů. Kolečko získal peníze za příběh o osudech hokejových mistrů světa z roku 1949

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednou z tradičních akcí na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary je vyhlášení vítězů scenáristické soutěže Filmové nadace, společného projektu České televize, Barrandov studia a společnosti innogy. Nejvyšší ocenění v pondělí dostal scénář Petra Kolečka.

Foto: Milan Malíček, Právo

Scénář Petra Kolečka ocenila Filmová nadace. Petr Kolečko s Ivo Mathém.

Článek

Letos se přihlásilo do dvou kategorií, té hlavní a druhé nazvané Hvězdy zítřka pro autory do 33 let, celkem 111 scénářů, což je opět více než loni.

Nejvyšší ocenění, 200 000 Kč dostal scénář Petra Kolečka S ledem v srdci, jehož děj připomíná osudy členů československého hokejového mužstva, mistrů světa z roku 1949, které zcela nesmyslně perzekvoval komunistický režim za údajnou vlastizradu.

Částku 180 000 Kč dostal scénář Mistryně Bohdana Karáska, který zobrazuje složitost životních postojů i reflexe zkušeností ženského světa a také Sestra Hana autorů Václava Haška a Jana Vejnara, který se zaměřuje na jeden pracovní den v nemocnici, kde se střetávají lidské osudy, odbornosti a kompetence, stejně jako problémy i zázraky chodu zařízení.

V kategorii Hvězda zítřka si šek na 110 000 Kč odnesl Adam Martinec za scénář Mord, který se odehrává během jednoho dne na zabijačce s obvyklými rituály, které skrývají rodinná dramata, a 80 000 Tomáš Hladký, který jako svůj absolventský film připravuje komorní psychologické drama s prvky thrilleru Pavlač.

„Zájem autorů v obou kategoriích scenáristické soutěže, stejně jako kvalita a žánrová pestrost vítězných děl potvrzují smysl fungování nadace,“ řekl předseda správní rady Filmové nadace a ředitel komunikace innogy Česká republika Martin Chalupský.

O oceněné scénáře mají v posledních letech značný zájem i producenti, důkazem toho je, že většina z letos oceněných filmů už se chystá v tomto či příštím roce do výroby.

Za 18 let trvání podpořila nadace už 123 scenáristů částkou bezmála 13,3 milionu Kč a podle oceněných scénářů už mělo v kinech premiéru osmnáct filmů.

Scenárista Petr Kolečko: Bez tenkého ledu se neobejdu

MFF KV

RECENZE: Zbožňovaný aneb Ani nejlepší herci slabý děj neutáhnou

Kultura

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám