Hlavní obsah

Čtvrtina obchodníků na festivalu šidila

Právo, Rudolf Voleman

U zhruba poloviny kontrolovaných obchodníků při letošním 53. ročníku Mezinárodním filmovém festivalu (MFF) v Karlových Varech odhalili kontroloři České obchodní inspekce (ČOI) pochybení. Čtvrtina z celkového počtu kontrolovaných chtěla inspektory ošidit na ceně nebo na objemu objednaného jídla a pití.

Foto: Kubeš Slavomír, ČTK

Do Varů přijeli filmoví fanoušci. I kontroloři ČOI.

Článek

Kontroloři se letos zaměřili na celé obchodně správní a lázeňské centrum Karlových Varů, kde se festival odehrává. „Provádíme kontroly prakticky od Tuhnic až k Březové na druhé straně města. Inspektoři provedli od soboty čtyřicet osm kontrol, což je dost vysoké číslo,“ uvedl ředitel plzeňské pobočky ČOI Jan Řezáč.

„Ve dvaceti pěti případech zjistili inspektoři pochybení. To je více než polovina,“ pokračoval ředitel. Vloni při kontrolách zjistili kontroloři na začátku MFF pochybení u více než šedesáti procentech obchodníků. Poctivost prodejců se tedy meziročně na festivalu o trochu zlepšila.

Až o stokorunu

Necelá polovina letošních zjištění, přesně dvanáct z nich, se týkala předražení kontrolního nákupu. „Nebyla dodržena míra nápojů či hmotnost pokrmu. Největší předražení přesahuje sto korun,“ uvedl Řezáč.

Inspektoři dosud nejzásadnější pochybení odhalili v jedné z provozoven na Masarykově třídě. Objednali si carpaccio, kterého mělo být v porci 80 gramů, a k tomu 50 ml campari.

„Zmiňovaného carpaccia bylo podáno jen něco málo přes polovinu oproti deklarované hmotnosti. Nápoje campari bylo místo 50 ml dodáno 37 ml, tedy chyběla zhruba čtvrtina,“ popisoval ředitel plzeňských inspektorů s tím, že další větší předražení bylo přes padesát korun, kdy nebyly dodrženy míry nápoje u tří panáků.

 Jedenáct pokut na místě

„V dalších případech, kdy byl porušen zákon, se jednalo o případy, kdy nebyl spotřebitel řádně seznámen s cenou, nebylo na provozovnách k dispozici objemové měřidlo či cejchovaná váha,“ pokračoval Řezáč, podle kterého bylo jedenáct pokut vyřešeno příkazem místě.

Inspektoři mohli podle zákona žádat pokuty až do deseti tisíc korun, ale tak vysoko nešli. „Jednalo se většinou o pokuty tisíc korun za drobnosti, tedy míry nápojů v ceníku a podobně,“ poznamenal jejich ředitel.

Mnohem horší to bude mít čtrnáct nepoctivých prodejců, které bude ČOI řešit ve správním řízení, kde hrozí pokuty i v řádu desítek tisíc korun. I když zákon umožňuje pokuty až do výše pěti miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám