Hlavní obsah

Mezinárodní AniFest připomene Jiřího Trnku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslavu sto let od narození Jiřího Trnky, bohatý program věnovaný filmové loutce, retrospektivu britské a estonské animace a stovky soutěžních filmů nabídne mezinárodní festival animovaných filmů AniFest.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Perníková chaloupka - Jiří Trnka (výřez)

Článek

Jeho jedenáctý ročník bude od 26. dubna do 1. května v severočeském lázeňském městě Teplice. Mluvčí Marie Heřmanová oznámila, že tato přehlídka se poprvé rozšíří do historického města Duchcov, kde animace promění atmosféru slavného zámku.

„AniFest letos představí tradiční i současný loutkový film ve všech jeho podobách a oslaví jednoho z nejslavnějších světových tvůrců, plzeňského rodáka Jiřího Trnku, od jehož narození uplyne 24. února 2012 sto let. Filmové loutce a loutkovému filmu proto bude věnována významná část programu včetně toho doprovodného,“ uvedla Heřmanová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Perníková chaloupka - Jiří Trnka

Do mezinárodní soutěže dorazilo bezmála 1600 filmů ze 66 zemí světa. Prezidentem festivalu je pro rok 2012 režisér a scenárista Barry Purves, jeden z nejvýraznějších tvůrců britské loutkové animace, který se věnuje filmu i divadlu a také pedagogické činnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Češi Müllera milují, přidal další koncerty

Richard Müller pro velký zájem prodlouží Potichu Tour o další koncerty v českých a moravských městech. Od 24. března do 9. května s sebou opět bere Dana Bártu...

Werichovo Fimfárum míří do francouzských kin

Zhruba v padesáti filmových a digitálních kopiích se vydává do francouzských kin závěrečná část werichovské trilogie Fimfárum do třetice všeho dobrého. Film je...

Kriminální příběhy Miroslava Kučery

Galerie zločinu se jmenuje možná maličko bilanční knížka kriminalisty Miroslava Kučery, jehož tvář si pamětníci vybaví z televizních relací Federální...

Výběr článků

Načítám