Hlavní obsah

Malíř Jaroslav Fanta vzpomínající na výstavě portrétů i aktů

Právo, zr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Galerie A&A v Praze na Újezdě 19 představuje výběr z tvorby dvaadevadesátiletého Jaroslava Fanty, jednoho z nejstarších výtvarníků v Čechách. Výstava je udělaná i k propagaci Fantových vzpomínek nazvaných Příběh malíře, které zcela nedávno vydalo brněnské nakladatelství Barrister & Principal.

Foto: Petr Horník, Právo

Výstava představje i Fantovy portréty. (výřez)

Článek

Fanta knihu psal mezi lety 1997 až 2006 a je v ní množství příloh obsahujících korespondenci se zajímavými osobnostmi i barevné produkce autorových hlavních obrazů. Jaroslav Fanta si pravidelně dopisoval s básníky Jaroslavem Seifertem a Vladimírem Holanem, ve svém archívu má dopisy od Adolfa Hoffmeistra, Jiřího Muchy, Josefa Sudka, V. V. Štecha, Jiřího Trnky, Jana Wericha a také od Giulietty Masiniové, manželky Federika Felliniho, jejíž portrét Fanta vytvořil.

Foto: Galerie A&A

Malíř Jaroslav Fanta

Sám malíř o tvorbě píše: „Je mnoho různých umělců, avšak žalostně málo Umění. Čeho však nejvíce chybí k předpokladu umění, je nesmírná vůle, píle a trpělivost! Všechno, co dnešní společnosti chybí. Rychlé životní tempo a nedostatek času přemůžou málo odolné. A odolní se pak stávají nečasoví v očích těch, kteří jdou s dobou.“

Fanta se narodil 7. srpna 1919 v Praze, starých Holešovicích. Procestoval Rakousko, Francii, Itálii, kam se vždy rád vracel a vrací. Autorovy obrazy jsou zastoupeny v soukromých sbírkách v různých zemích Evropy, i v USA a Kanadě.

Foto: Petr Horník, Právo

Ženský akt patří k Fantovým oblíbeným námětům.

Díla, která jsou v Galerii A vystavena, zastupují různá období malířovy tvorby a představují jeho témata nejčastější – lidskou tvář, figuru a architekturu. Výstavu připravila Zuzana Hajíčková, která při vernisáži o Fantových obrazech řekla:

„Protože malíře znám od útlého dětství, vím dobře, že do své tvorby klade sebe celého, s plným zaujetím, bez kompromisů. Věřím proto, že jeho obrazy budou diváka stále oslovovat.“ Výstava, která je malířovou vzpomínkou na svoji tvůrčí cestu, potrvá do 31. března.

Foto: Petr Horník, Právo

Výstava představje i Fantovy portréty.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám