Hlavní obsah

Laskavá potratářka Vera Drake aneb kdo je vinen

Právo, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedním z chvályhodných počinů letošní kolekce Projektu 100 bylo zakoupení filmu Vera Drake - Žena dvou tváří, s nímž jeho režisér Mike Leigh vyhrál loni na festivalu v Benátkách. Imelda Stauntonová, představitelka hlavní role Very tam získala cenu za nejlepší herecký výkon.

Foto: Dělej co tě baví
Článek

Film nás zavádí do poválečné Anglie 50. let minulého století. Nahlížíme do spořádané, téměř výstavní rodiny, jež žije ctnostnou chudobou, uklízením a vzájemnou i vřelou láskou. Otec Stan (skvělý Philip Davis) maká jako šroub, totiž jako mechanik u svého bratra. Matka Vera uklízí u zámožných žen a neustále plná energie a dobré nálady se nezištně stará o své okolí: o matku, invalidního souseda, o osamělého válečného veterána. Zároveň, aniž to kdo z rodiny tuší, však provádí načerno potraty (jsme v době, kdy to bylo zakázáno). Nedělá to kvůli penězům, ale z čisté křesťanské lásky, která jí velí pomoci svým bližním...

Těhotné ženy procházejí Veřiným životem, aniž znají její jméno, stejně jako ona nezná jejich - až na jednu, která je dcerou dávné kolegyně. A zrovna několik dní po její návštěvě zazvoní u Veřiných dveří policie. Pacientka málem přišla o život po operaci, kterou laskavá potratářka provádí laickým způsobem...

Pečlivě natočené retro vytváří dokonalou iluzi života okázale cudného, prostého a uzavřeného v domácí klícce (film udržuje i některé konvence tehdejší kinematografie). Věří se tady na rodinné štěstí či na líbání ruky tatínkovi. Účesy i móda jsou tak věrné době, kdy se ještě na návštěvě žmoulaly nervózně čepice v ruce a o páté pila celá rodina pohromadě čaj, až je to kýčovité.

Vera Drake vzbuzuje rozporuplné pocity

Sám Mike Leigh ale příliš studu neprojevil. Nezapře, že kdysi natočil rodinné martyrium Tajnosti a lži. Také zde jsou skvěle vystižené charaktery jedné rodiny, ale i tady se příliš pláče a hořekuje. Jde se na krev. Syn obviňuje matku, bratr hájí bratra a manžel stojí věrně po boku snad nespravedlivě souzené trestankyně.

Jak se Veřin svět zhroutil, film atakuje divákovy city silně asi jako Trierův Tanec v temnotách.

Naštěstí Vera Drake není černobílý snímek, divákovi dlouho trvá, než se rozhodne, zda je mu laskavé potratářky doopravdy líto či nikoliv. A to ani nemusí mít středověké názory. Vždyť kolik žen mohla do té doby zabít, aniž to vůbec tušila? V mimořádně působivé scéně soudu to vypadá, že sedí na lavici obžalovaných všichni. Nakonec padne i rozsudek (nad společností svírající lidi svým pokrytectvím) z úst jednoho hrdinů. Jak milovat tolik dětí, když je nemáte čím krmit.

Vera Drake - Žena dvou tváří

VB, 2004, 125 minut Scénář a režie: Mike Leigh, kostýmy: J. Durran, masky: C. Blundell, kamera: D. Pope. hrají: I. Staunton, P. Davis, P. Wight, A. Scarborough, H. Craney, D. Mays, A. Kelly a další

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám