Hlavní obsah

Kytarista kapely Iné kafe si plní sen na Stříbrném jezeře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sny se plní, i když to někdy trvá léta. Rozhodně to platí v případě baskytaristy Vlada Bise z legendární slovenské punkové skupiny Iné kafe, která má zástupy fanoušků od Tater až do Aše. Hudebník učí v civilu děti na základce v Bratislavě-Jarovcích matematiku, pro dospěláky je lektorem v oblasti IT, a kromě hudby je jeho velkým koníčkem Divoký západ.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Baskytarista slovenské punkové skupiny Iné kafe Vlado Bis coby kovboj v představení Poklad na Stříbrném jezeře s Vinnetouem (trikový jezdec Michal Bednář) a Old Shatterhandem (herec Martin Veselý).

Článek

Hraje proto ve Westernovém městečku v Boskovicích v jeho novém divadelním představení Poklad na Stříbrném jezeře, což je nejslavnější z příběhů o náčelníkovi Apačů Vinnetouovi a jeho bílém bratrovi Old Shatterhandovi.

Bis kvůli čtyřroli v komparzu jezdí pravidelně úmornou trasu mezi Bratislavou a Boskovicemi. Stíhá to i přes náročné koncertování.

Fajn je, že mě v žádné z rolí neodbouchnou.
Vlado Bis, kytarista skupiny Iné kafe

Kovboj, osadník, padouch i Utah

„Hraju kovboje a taky banditu, osadníka a navíc bojovníka kmene Utahů. Kvůli poslední roli jsem vyměnil kytaru za bubínek. Co už… Fajn je, že mě v žádné z rolí neodbouchnou, i když coby osadník při boji o Butlerovu farmu dostávám pěkně na držku,“ řekl Právu s úsměvem.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

V Pokladu na Stříbrném jezeře hraje Vlado Bis i bojovníka Utahů. Svoji kytaru vyměnil v této roli za bubínek. Na snímku druhý bubeník zprava.

Děti, s nimiž se trápí při vysvětlování goniometrických funkcí, mu na sociálních sítích dávají k jeho fotkám z městečka lajky a srdíčka. Klienti ze světa IT vzali jeho koníček na vědomí. Frontman kapely Iné kafe Vratko Rohoň jej překřtil na náčelníka Ohnivou vodu, což Vlado bere s úsměvem. Zdůrazňuje, že moci si zahrát v pokladu je splněným klukovským snem.

Stěhovací veletoč ve Varech. Kulový blesk vychází ze skutečného příběhu

Letem filmem

„Ve městečku mě za měsíce zkoušek přijali jako vlastního, za což jsem vděčný. Navíc hrajeme v neuvěřitelném přírodním amfiteátru s kopiemi staveb z legendárního filmu o Stříbrném jezeře, s dechberoucím umělým vodopádem, na scéně jsou jezdci na koních, nad hlavami nám létá orlice a jsou tu Vinnetou a Old Shatterhand. Co víc si přát,“ dodává Vlado.

Po boku Vinnetoua

Kvůli svému snu se naučil rychle měnit kostýmy a lépe pracovat se svým plánovacím kalendářem. Zatímco jeden den bojuje po boku náčelníka Apačů za věčný mír, spravedlnost a přátelství, o den později propotí na koncertě někde na druhé straně Česka či Slovenska dvě trička. A mezitím dopisuje už svoji čtvrtou knihu, samozřejmě z prostředí Divokého západu.

Foto: Foto - archiv Vlado Bis

Vlado Bis coby kytarista slovenské punkové skupiny Iné kafe. Na snímku s ním frontman kapely Vratko Rohoň.

Poklad režíruje Igor Krištof, který nedávno tvořil bitevní scény ve filmu Jan Žižka nebo v pohádce Princezna zakletá v čase II. „Náš divadelní tým je velmi pestrý. Zahrnuje profesionální herce, špičkové trikové jezdce s mezinárodní reputací, vynikající kaskadéry, máme operního pěvce i loutkoherce, ale i mnoho amatérů. Sladit to vše dohromady je obtížné, ale pokud se do toho dá srdce, tak si poradíme i s punkovým kytaristou,“ uvedl režisér.

Unikátní koncert představí westernové legendy. Dorazí Vinnetou, Old Shatterhand i Limonádový Joe

Kultura

Reklama

Výběr článků

Načítám