Hlavní obsah

Stěhovací veletoč ve Varech. Kulový blesk vychází ze skutečného příběhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Herečka Daniela Kolářová, která v sobotu během zakončovacího ceremoniálu ve Varech převezme ocenění z rukou prezidenta festivalu Jiřího Bartošky, k promítání na svou počest vybrala snímek Kulový blesk z roku 1978. Námět komedie o velkolepé směně bytů se zakládá na reálných událostech, jež se datují o dvacet let dříve.

Foto: NFA

Josef Abrhám, Daniela Kolářová a Milada Ježková ve filmu Kulový blesk.

Článek

Literární vědec Vladimír Karfík se totiž koncem šedesátých let při setkání s kamarádem Zdeňkem Svěrákem, který je spoluautorem scénáře Kulového blesku, zmínil o čtyřsměně bytů, které se zúčastnil kolem roku 1957.

Československo v poválečných letech proti normalizační éře pálila bytová otázka daleko intenzivněji, a tak se lidé uchylovali k nejrůznějším kličkám, jak si lepší bydlení obstarat.

„S manželkou jsme do té doby bydleli ve sklepním bytě v Praze na Kampě,“ zavzpomínal při telefonickém rozhovoru Karfík, který letos v říjnu oslaví dvaadevadesáté narozeniny. „Složitou cestou jsme ho pak vyměnili za lepší ve Vršovicích,“ dodal.

Celou akci podle jeho slov organizovala jedna žižkovská domovnice, která se stala předobrazem postavy paní Jechové ztvárněné herečkou Miladou Ježkovou, známé i z Formanových filmů Lásky jedné plavovlásky nebo Hoří, má panenko. Tato žena se pak nastěhovala právě do Karfíkova původního příbytku.

„Promiňte, ale já jsem se vás ještě zapomněla zeptat, jestli máte sklep? A mohla bych ho vidět?“ zní jedna z nezapomenutelných hlášek Jechové, kterou si vypůjčilo mnoho autorů gagů kolujících na internetu. Právě tato replika dodnes Karfíkovi nejvíce rezonuje, spousta výroků ze scénáře je prý úplně odposlouchaná.

Nutno dodat, že Svěrák se k inspiraci hrdě hlásí, ačkoli některé scény jsou čistá autorská licence. Jde například o pasáž o náhlém úmrtí Mistra Bílka v podání skutečného operního pěvce Karla Kalaše, kterého ústřední Knotkovi – Josef Abrhám s Danielou Kolářovou, jejichž postavy mimochodem nesou jména Vladimír a Věra podle Karfíkových – navzdory tragické situaci přestěhují, aby se směna mohla legálně dokončit.

Může se vám hodit na Zboží.cz: DVD Kulový blesk

Reklama

Výběr článků

Načítám