Hlavní obsah

Král Šumavy sedí v obávané káznici v Brně na Cejlu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všudypřítomná tíseň a deprese. Čas jako by se zde zastavil. Stačí jen málo obrazotvornosti a návštěvník se bez problémů přenese do krutých padesátých let, kdy brněnská Káznice na Cejlu sloužila až do roku 1956 jako obávané vězení politických odpůrců tehdejšího režimu.

Natáčení Krále ŠumavyVideo: Miroslav Homola, Novinky

 
Článek

Někteří zde našli i smrt, neboť se zde do roku 1952 popravovalo. A právě do těchto ponurých prostor umístili část děje tvůrci velkolepého dobrodružného příběhu odvahy, osobní odpovědnosti a nezlomnosti odehrávající se více než před sedmdesáti lety v době rychle padající železné opony a nástupu komunistické diktatury.

Pro dotvoření atmosféry tehdejších podmínek kriminálu toho nemuseli tvůrci Krále Šumavy, který se v Brně právě natáčí, udělat mnoho. Chodby, dveře se špehýrkami i omítky na celách jsou původní. K ponurosti jen přidala technika jakousi mlhu do cely s kavalci, kde vězňové jsou.

Snímek zde pro Voyo natáčí produkční společnost Lucky Man Production, v čele s režisérem Damiánem Vondráškem. Jde o pokračování dramatických osudů legendárního šumavského převaděče Josefa Hasila.

Foto: Miroslav Homola, Novinky

Oskar Hes (vlevo) se v Králi Šumavy dostane do cely s Jánem Jackuliakem.

Na natáčení pokračování Krále Šumavy do Brna zavítal i oceňovaný tvůrce David Ondříček. Ten zastává funkci režijního supervizora a producenta. V hlavní roli se divákům představí Oskar Hes.

Návrat filmařů do Káznice

„Mám ohromnou radost, že se toho ujal zrovna Damián Vondrášek, protože mám pocit, že je v něčem mladší kopií Davida Ondříčka. Oba jsou neskutečně připravení, vědí, co od nás herců chtějí, a u obou vnímám režijní jistotu. Krále Šumavy čeká dynamičtější, vypjatější a, řekl bych, že i akčnější pokračování,“ uvedl Oskar Hes.

Diváci si na druhou řadu příběhu, v němž bude Josef Hasil hledat cestu z komunistického lágru, kam byl odsouzen na devět let, budou muset počkat ještě rok.

Slováci mají nový fenomén. Knihu a film Trhlina

Kultura

„Jsme rádi, že se filmaři do Káznice vracejí. Objekt bývalé věznice je v rámci České republiky unikátní a pro dobové snímky nenahraditelný, proto si ho vybrala i produkce série Král Šumavy: Fantom temného kraje,“ uvádí Ivana Košuličová, vedoucí Filmové kanceláře Brno.

Od roku 2017, kdy kancelář vznikla, se v bývalé věznici natáčel například mezinárodně oceňovaný film režiséra Václava Marhoula Nabarvené ptáče nebo jeden z divácky nejúspěšnějších snímků v historii Slovenska Trhlina v režii Petera Bebjaka.

Král Šumavy se vrací jako Fantom temného kraje

Kultura

Oskar Hes: Někdy mám pocit, že přebírám zbytečně zodpovědnost za druhé

Styl

Může se vám hodit na Firmy.cz: VOYO

Reklama

Související témata:
Káznice na Cejlu

Výběr článků

Načítám