Hlavní obsah

Kontroverzní spisovatel a novinář Hunter Thompson se zastřelil

DENVER

Ve věku 67 let spáchal v neděli sebevraždu americký novinář a spisovatel Hunter Thompson, který se proslavil kontroverzními knihami jako Strach a svrab v Las Vegas a nekonvenčním a subjektivním zpravodajstvím. Thompson byl se střelnou ranou v hlavě nalezen mrtev u svého domu ve Woody Creek. Oznámila to v pondělí místní policie.

Foto: František Horvát
Článek

Jeho syn Juan to v pondělí potvrdil listu Aspen Daily News.

Thompson byl spojován v 60. letech se směrem "nové žurnalistiky", v jehož rámci se on a další autoři jako Tom Wolfe snažili v článcích a reportážích používat víc nástroje prózy.

Proslavil se v roce 1966 knihou o motocyklovém gangu Hell's Angels. Kultovní postavou tehdejší americké alternativní kultury se stal v roce 1971 knihou na pomezí fikce a žurnalistiky Strach a svrab v Las Vegas s podtitulem Divoká pouť do srdce amerického snu. Stejně jako své další knihy a reportáže i tento opus popisující motocyklové závody napsal v první osobě, nepředstíral snahu o objektivitu a mísil v ní předmět reportáže s vlastními alkoholickými a drogovými úlety a svými střety a autoritami.

V roce 1998 byla kniha zfilmována v hlavní roli s Johnnym Deppem a v České republice byla filmová adaptace uvedena pod názvem Strach a hnus v Las Vegas.

V roce 1972 vydal kompilaci článků, které psal pro časopis Rolling Stone o tehdejší prezidentské kampani, pod titulem Strach a svrab v kampani. Vítěz tehdejších voleb Richard Nixon, který posléze odstoupil během aféry Watergate, řekl, že Thompson představuje "temnou, zkorumpovanou a nevyléčitelně násilnou tvář amerického charakteru".

K Thompsonovým dalším dílům patří sbírka esejů z období Watergate The Great Shark Hunt (Velký lov na žraloka) či jeho články o volebním vítězství Billa Clintona v roce 1992 Better than Sex (Lepší než sex). Loni vydal svou poslední knihu Hey Rube: Blood Sport, the Bush Doctrine, and the Downward Spiral of Dumbness (Hej Rube: Krvavý sport, Bushova doktrína a klesající spirála hlouposti).

Reklama

Výběr článků

Načítám