Hlavní obsah

Zločin řádí na herním chatu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už po šesté přichází Robert Galbraith, tedy literární alter ego autorky populárního Harryho Pottera J. K. Rowlingové, s novým detektivním příběhem. Autorka si zvolila tento pseudonym před několika lety, aby pod ním psala a vydávala krimi příběhy. A nutno čestně přiznat, že vydařené a úspěšné.

Foto: VOXI

Obal audioknihy

Článek

Ten prozatím poslední dostal v českém překladu název Černočerné srdce a záhy po vydání knižním získal i svou audioknižní podobu v podání Martina Zahálky. Na poslech celé úctyhodně rozsáhlé nahrávky si musíte vyčlenit plných šestačtyřicet a půl hodiny, do kterých se však nevměstná ani jediná vteřina nudy.

Ústředními postavami jsou jako obvykle londýnský soukromý detektiv Cormoran Strike a jeho půvabná pracovní partnerka Robin Ellacottová. I tentokrát se jako jedna linie celým příběhem proplétá jejich ne úplně ujasněný plachý osobní vztah.

Rowlingová napsala román, kde zavraždí postavu kvůli údajné transfobii

Kultura

Černočerné srdce čtenáře zavádí do moderního technicistního světa, a to nejen svou náplní, ale i formou zpracování. Dílem je kniha vyprávěna klasickým způsobem v reálném čase, v němž se události stávají a osoby jednají. Dílem je ovšem děj posouván komunikací dalších zúčastněných postav na herním chatu. O událostech se tak dozvídáme prostřednictvím jejich korespondence a zvolna se seznamujeme i s charaktery postav, které vystupují pod přezdívkami.

Černočerné srdce je animovaný seriál, jehož hlavním, poněkud morbidním dějištěm je starý londýnský hřbitov. Na YouTube si ovšem získá obrovskou popularitu, a to takovou, že se o něj začne vážně zajímat i komerční filmový průmysl. Současně vznikne v digitálním prostoru i hra inspirovaná tímto seriálem, za kterou stojí utajení tvůrci a která se stává obdobně oblíbenou.

O jejím původu je známo pouze tolik, že v jejím čele stojí osoba s neznámou identitou, která si říká Anomie. Ta ostatními bezuzdně manipuluje. Celá věc ještě nabyde na vážnosti, když v souvislosti se seriálem a hrou dojde k první vraždě, která však nebude poslední. Do pátrání se zapojuje jednak policie, jednak dvojice soukromých detektivů Strike a Ellacottová. Na povrch ovšem vyplouvají i další souvislosti s možným napojením na extrémní pravici a neofašistické buňky.

Jako pět předcházejících knih je i Černočerné srdce brilantně napsaný kriminální román s vydatnou dávkou dramatického napětí a překvapivými zvraty. Je ovšem i zajímavý moderní formou, kterou je vyprávěn.

Má sestřenka Rachel. Audioknižní příběh úkladné lásky

Knihy

Utajená dramata druhého života

Knihy
Související témata:

Výběr článků

Načítám