Hlavní obsah

Utajená dramata druhého života

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pětapadesátiletý Ante Valdemar Roos je nudný patron. Pracuje už řadu let na úřednickém místě v továrně na termosky ve švédském městě Kymlinge. Vede neméně nudný život se svou druhou neatraktivní ženou a jejími dvěma dcerami.

Foto: OneHotBook

Obal audioknihy

Článek

Vše se změní v okamžiku, kdy získá dvoumilionovou výhru ve švédské obdobě Sazky. Aniž komu co prozradí, zakoupí si domek na vzdálené samotě v lesích. Potajmu opustí práci a jezdí trávit své dny právě tam.

Současně se rozbíhá příběh mladé Anny, dcery polských imigrantů, která se na útěku z militantního domova pro léčení nepřizpůsobivých a drogově závislých dívek náhodou právě do tohoto domku dostane.

Tak začíná šestnáctihodinová audiokniha Druhý život pana Roose v podání Martina Zahálky. Jejím autorem je trojnásobný držitel ceny za nejlepší švédskou krimi Håkan Nesser. A do psychologicky citlivě vystavěného příběhu se zločin opravdu záhy dostaví. Nedaleko domku dojde k vraždě a nesourodá dvojice jeho obyvatel se musí vydat na útěk.

RECENZE: Spolu s akcí ovládl Hakan Nesser i slovo

Kultura

Do vyšetřování vstupuje švédská policie, konkrétně komisařka Eva Backmanová a její kolega Gunnar Barbarotti, detektiv, který je pravidelně součástí Nesserových knížek. Tentokrát se jedná o jeho v pořadí třetí případ.

Druhý život pana Roose vykazuje všechno to, co má správná kriminální literatura mít, tedy napětí, překvapující momenty a dramatické zvraty. Navíc je Håkan Nesser i autor velmi vnímavý, který dopřává sobě i svým posluchačům hlubší ponor do psychologie postav.

Jak Valdemar, tak Anna nejsou žádní prvoplánoví zločinci, byť zločin jejich životy zásadní měrou zamotá. Jedná se o osobité jedince, kteří si moc nerozumějí s okolním světem, a i jejich vzájemné přátelství je velmi osobité.

To postupně rozpoznává i dvojice detektivů, která pátrá po jejich stopách. Audiokniha Håkana Nessera tudíž není prostá a přímočará krimi, ale působivý a v mnoha ohledech i hluboce humánní román.

Mrazivý thriller z vysokých hor. Zábava na dlouhé hodiny

Knihy

Komisař Maigret pátrá v hotelu Majestic

Knihy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám