Hlavní obsah

Vražda v Mezopotámii od Agathy Christie má audioknižní podobu. Vícehlasou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tradiční lehkostí a půvabem vyprávění, působivou atmosférou exotického prostředí a promyšlenou překvapivou zápletkou se vyznačuje román královny detektivního žánru Agathy Christie Vražda v Mezopotámii. Konečně získal i svou audioknižní podobu.

Foto: OneHotBook

Obal audioknihy

Článek

Ta je proti dosavadní poirotovské audioknižní řadě poněkud rozšířená a vyšla coby vícehlasá četba. Role Hercula Poirota se bravurně zhostil Lukáš Hlavica, do studia zavítali ještě Dana Černá a Miroslav Mejzlík.

Děj zavádí do Mezopotámie, tedy na území dnešního Iráku, ne úplně daleko od metropole Bagdádu. Na březích řeky Tigris probíhají archeologické vykopávky a středobodem děje je rozsáhlý dům, v němž výprava přebývá, uchovává a zpracovává jednotlivé nálezy. V tomto složení nepracuje první sezonu, ale tentokrát na ni působí podivná stísněná nálada, prostě něco visí ve vzduchu, něco se chystá.

Hlavní vypravěčkou příběhu je Amy Leatheranová, anglická zdravotní sestra. Je povolána, aby dohlížela na manželku hlavního archeologa a vedoucího výpravy, která propadá podivným obavám a tím pádem i psychickým problémům.

Zločin řádí v ordinaci zubaře

Kultura

Události naberou rychlý spád, když v domě dojde k vraždě. Shodou okolností právě v té době cestuje přes Bagdád do Sýrie Hercule Poirot, a tak je povolán, aby pomohl tamní policii a ujal se vyšetřování.

Jako obvykle postupuje krok za krokem svým těžko pochopitelným způsobem. Jako obvykle mohou být viníkem prakticky všichni přítomní a jako obvykle je Hercule Poirot ve finále shromáždí, rozebere jednoho po druhém a neomylně označí i usvědčí vraha. Jedná se o zjištění vskutku překvapivé a do poslední chvíle nečekané.

Kromě napínavého příběhu Agatha Christie dokonale vystihla prostředí. Není to náhoda, sama totiž v roce 1930 na stejném místě na archeologických vykopávkách pobývala a poznala tam i svého druhého manžela Maxe Mallowana. Ten má v příběhu svůj literární odraz v podobě postavy Davida Emmotta.

Hořké svědectví o letech padesátých

Kultura

Ivan Trojan: Jsem pejskař

Kultura

Může se vám hodit na Zboží.cz: Audiokniha: Vražda v Mezopotámii - Agatha Christie, Kniha: Vražda v Mezopotámii - Agatha Christie

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám