Hlavní obsah

Hořké svědectví o letech padesátých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Své kulaté životní jubileum oslavila 21. října letošního roku Zdena Salivarová, spisovatelka, překladatelka a se svým zesnulým manželem Josefem Škvoreckým spoluzakladatelka exilového nakladatelství ’68 Publishers.

Foto: OneHotBook

Obal audioknihy

Článek

Snad právě to byl jeden z důvodů, že svou audioknižní podobu získal její sugestivní realistický román Honzlová. Velice zdařile se jeho interpretace ujala mladá herečka Denisa Barešová, doslovu pak Pavel Soukup. Román Honzlová se odehrává v červenci roku 1950 v Praze.

Jeho ústřední postavou a vypravěčkou je jednadvacetiletá Jana Honzlová, která působí jako zpěvačka státního souboru písní a tanců Sedmikrása a žije se svou matkou a sourozenci ve zchátralém pavlačovém domě v Karlíně. Soubor se vydává na zahraniční zájezd do Helsinek, ale Honzlové je účast odepřena. Na vině je její špatný kádrový profil.

Otec je v emigraci, jeden z bratrů u PTP, druhý ve vězení. Jana zůstává sama v sídle souboru, aby tam zdvihala telefony a vyřizovala zbytečné kancelářské práce. Současně se ale o ni intenzivně začíná zajímat StB a snaží se ji přimět ke spolupráci.

Škvorecký: Mentalita lidí se od Zbabělců moc nezměnila

Kultura

Rodina žije ve velkém hmotném nedostatku, Jana by nerada o svou práci přišla, ale nabídky vytrvale odmítá. Celou audioknihou prostupuje tíživý duch doby a atmosféra, která je v ostrém rozporu s letní prázdninovou Prahou. Kromě působivě vystavěného příběhu a psychologicky přesvědčivě vykreslených postav je další výhodou Honzlové dokonalá znalost prostředí.

I Zdena Salivarová po určitou dobu působila jako tanečnice a zpěvačka ve Státním souboru písní a tanců. Zná tedy dokonale dění a vzájemné vztahy plné prospěchářství, udavačství a falešného přátelství, jakými se takové obskurní instituce vyrábějící pseudolidovou socialistickou kulturu vyznačovaly. Celý příběh navíc vyústí do tragického rodinného dramatu.

Audiokniha Honzlová je tedy nejen velmi působivým románem, ale současně i důkladným a rozhodně ne povzbudivým svědectvím o době, v níž se odehrává.

Božena. Tatiana Dyková čte o Němcové

Kultura

Portnoyův komplex: Audioknižní tragikomedie

Kultura

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám