Hlavní obsah

Transgender komunita neuspěla. Nevratné poškození vyšlo v češtině

Nakladatelství Bourdon splnilo svůj slib a vydalo knihu Abigail Schrierové, která vzbudila před několika týdny v Česku poprask. Americká spisovatelka a novinářka v ní zachycuje „jiný pohled“ na transgender komunitu na základě statistik, které shromáždila. Kniha měla vyjít začátkem dubna v Albatros Media, ovšem toto nakladatelství ji nakonec stáhlo.

Foto: Lenka Hloušková, Novinky

Nevratné poškození je na českém trhu v češtině.

Článek

Nakladatelství Bourdon knihu představuje na literárním festivalu Svět knihy, jenž probíhá v pražských Holešovicích až do neděle. Dílo vyvolalo ve Spojených státech, kde původně vyšlo pod názvem Irreversible Damage v roce 2020, i dalších zemích bouřlivé reakce.

Důvodem je mimo jiné tvrzení autorky, že celý fenomén transgender bývá často jakýmsi „módním výstřelkem, který poškozuje především dospívající dívky“. Což například dokládá na základě statistik z minulosti, jež srovnává s čísly z posledních let, kdy se k trendu hlásí hned několik výrazných osobností amerického showbyznysu.

KOMENTÁŘ: Nevydání knihy české transgender komunitě nepomůže

Knihy

V mnoha případech se tak dílo setkalo i se snahou o úplný zákaz prodeje, kterému čelila mimo jiné distribuční síť Amazon nebo knihkupectví v Japonsku – ta byla dokonce cílem výhrůžek žhářskými útoky. Protesty proti knize zazněly také v Česku.

Část odborné komunity totiž argumenty Shrierové vyvrací, jiní odborníci je ale považují za přesvědčivé. Podobně to mají evidentně kritici a čtenáři. Nevratné poškození se záhy po vydání v USA dostalo mezi výběr nejlepších knih roku tak prestižních médií, jako je časopis The Economist nebo britský deník The Times.

Jde o diskusi

Nakladatelství Albatros Media chystalo vydání Nevratného poškození delší dobu. Nakonec se rozhodlo knihu nevydat. Oficiálně proto, že před jejím uvedením na český trh si nechalo udělat anketu mezi odborníky, svými zaměstnanci a čtenáři. Na základě výsledku se rozhodlo od svých plánů upustit. Nicméně výsledky ankety, včetně toho, kdo byl osloven, odmítá Albatros sdělit „s ohledem na soukromí dotazovaných“.

Abigail Shierová: Nevratné poškození

  • Vyšla pod názvem Irreversible Damage, 2020, ve Spojených státech. Pohled autorky na transgender komunitu tam již několik let rozděluje společnost. Velmi zjednodušeně shrnuto vidí v trendu módu, která nenávratně poškozuje mladé lidi, zejména dívky.
  • Kniha měla vyjít v češtině v nakladatelství Na stole 4. dubna 2024. Albatros Media (AM), kam Na stole patří, jen pár dnů před tím - aspoň to tvrdí - rozhodlo, že knihu na trh nedodá s ohledem na transgdender komunitu. Tvrdí, že ani nebyla vytištěna. Což je v praxi téměř vyloučeno. Průměrně se kniha v fázi „tisku“ připravuje asi měsíc...
  • AM tvrdí, že titul byl stažen po dotazování „mezi odborníky, zaměstnanci a čtenáři“. Koho oslovilo, upřesnit nechce.
  • Záhy po oznámení informace, že Nevratné poškození AM nevydá, se o knihu začalo zajímat nakladatelství Bourdon. V češtině se tak poprvé objevilo na literárním festivalu Svět knihy 23. května.

Na základě tohoto vývoje vstoupila do procesu (ne)vydání knihy v češtině konkurence. „Nakladatelství Bourdon se ji rozhodlo vydat právě proto, aby podpořilo otevřenou a kultivovanou diskuzi bez předsudků, která by se měla vést o důležitých tématech. Nemáme v úmyslu diskriminovat žádnou skupinu lidí ani zastávat politické pozice, ale zachovat demokratické normy naší společnosti,“ uvedlo ve svém prohlášení zmíněné nakladatelství.

Ivan Pilip: Neobjeví-li se zcela zásadní argument pro to, aby Nevratné poškození nevyšlo, představíme ho koncem května

Knihy

Nevratné poškození. Albatros nevydá knihu zpochybňující transgenderovou identitu

Knihy

Výběr článků

Načítám