Hlavní obsah

RECENZE: Budu ti nablízku. Autor thrillerů Michael Robotham je nenapravitelný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prakticky všechny thrillery australského spisovatele Michaela Robothama jsou uspokojivé a současně zvláštní. Jeho hrdinové jsou sympatičtí a neagresivní, leč ve své profesi kupí jednu chybu na druhou a jejich nejbližší se kvůli nim dostávají na dosah zločincům. Dopustil se toho i v knize Budu ti nablízku.

Foto: Moba

Obal knihy

Článek

Ten, kdo se k jeho dílům vrací opakovaně, je skalní fanoušek. Ví, že ho pracovní neohrabanost hlavní postavy pozlobí, přesto si knihu kvůli napínavému příběhu přečte. Robotham je prostě autor políbený múzou a profesním štěstím.

I v knize Budu ti nablízku, jejíž anglický originál vyšel v roce 2022, se dopustil toho, že se blízký člověk forenzního psychologa Cyruse Havena stal součástí vyšetřování.

Přesněji Evie Cormacková, dívka s pohnutým osudem, která kupodivu žije v psychologově domě, aniž by s ním navázala jiný než přátelský vztah. Její jednání je nevyzpytatelné a seznam předností začíná a končí tím, že dokáže poznat, kdy ten, jenž právě stojí před ní, lže.

RECENZE: Začalo to sexem na veřejnosti

Kultura

Lhaní je přitom v anglickém Nottinghamu, kde se příběh odehrává, běžné jako kdekoli jinde. A tak když je zavražděna mladá žena, další zmizí a třetí má za sebou z nedávných časů prožitek veskrze neblahý, jsou dívčiny intuitivní schopnosti neocenitelné.

Robotham ve své havenovské sérii vytvořil dvojici osudem stíhaných hrdinů, kteří v životě neustále klopýtají, leč zvolna spějí k normálu. Literárně je to přitažlivé, neboť činy, kterých se dopouštějí, vycházejí ze snahy porozumět sobě i potřebám a perspektivám toho druhého. Tohle téma je pro thriller důležité, protože mu vytváří druhou důležitou linku.

Robotham slovem dovedně zpřehledňuje vrstvy složitého případu, aniž by při tom cokoli zanedbal. Neodchází k podružnostem, ve svém vyprávění drží tempo a ctí metody i osobnosti hrdinů.

Citlivě a přesně vykresluje polaritu jejich pocitů. V závěru pak zrychlí tempo vyprávění, aby naplnil očekávání od každého dobrého thrilleru. A finále umí napsat tak, že se leckomu může do oka prodrat slza.

Profesní ledabylosti, kterých se jeho klíčové postavy nenapravitelně dopouštějí, jsou tak chvalitebně vyváženy.

Michael Robotham: Budu ti nablízku
Moba, překlad Martina Williams Buchlová, 423 stran, 399 Kč
Hodnocení: 70 %

RECENZE: Islandský thriller Hluboké soutěsky přivál hanbu v ozvěnách zlých časů

Kultura

RECENZE: Thriller Pomocnice šokuje dějovými zvraty

Kultura

Může se vám hodit na Zboží.cz: Kniha: Budu ti nablízku - Michael Robotham

Reklama

Související témata:
Michael Robotham
Kniha Budu ti nablízku

Výběr článků

Načítám