Hlavní obsah

RECENZE: Začalo to sexem na veřejnosti

Aktualizováno

Klinický psycholog Joseph O’Loughlin dál statečně bojuje s Parkinsonovou chorobou. Nadále je nicméně i vršitelem chyb, které vedou k ohrožení jeho rodiny. Zápolil s tím už v předešlých případech a stalo se mu to i v thrilleru Zavři oči, který nedávno vyšel v českém překladu.

Foto: Moba

Obal knihy

Článek

Ač je to těžko pochopitelné, vymyslel Michael Robotham, australský spisovatel žijící ve Velké Británii, opět zápletku, v níž udělal laciný krok k napětí a obětoval pro to osoby nejzranitelnější, členy rodiny hlavní postavy. Pomineme-li, že při tom porušil několik policejních pravidel, poukažme na starou pravdu o tom, že opakovaný vtip není vtipem.

Přesto je knížka Zavři oči, v pořadí osmý příběh s O’Loughlinem, znamenitým čtením. Ve spolupráci s policií vyšetřuje vraždu matky a dcery Croweových a následně i další vraždy, které by mohly s případem souviset.

Záhy se také ukáže, že matka, která byla bodnuta šestatřicetkrát, byla milovnicí sexuálního fetiše zvaného dogging, při němž mají lidé sex na veřejných místech. A zatímco policistka Veronica Crayová prověřuje svou verzi, O’Loughlin a jeho společník, policista ve výslužbě Vincent Ruiz, jdou zatvrzele vlastní cestou.

Robotham nabídl pečlivě promyšlený a také sepsaný příběh, v němž jsou velmi dobře zachycené i malé detaily pro vyšetřování podstatné. Jeho psaní je plynulé, jeho postavy jsou dobře vykreslené, a tak mu čtenáři nakonec rádi odpustí i výše uvedenou dějovou pomůcku, kterou své případy dramatizuje.

Jeho styl i linky příběhů se stále zlepšují, píše už s větším nadhledem, než to bylo v jeho prvních knihách, a s lehkostí umí příběh vygradovat. A pakliže v minulých thrillerech mohly kapitoly z jeho rodinného života vyhlížet trochu nadbytečně, tentokrát jsou funkční součástí celého příběhu.

Michael Robotham: Zavři oči
Moba, překlad Martina Williams Buchlová, 440 stran, 359 Kč
Hodnocení 80 %

Může se vám hodit na Zboží.cz: Kniha: Zavři oči - Michael Robotham

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám