Hlavní obsah

RECENZE: Thriller Pomocnice šokuje dějovými zvraty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vymyslet originální thriller, který přináší výrazné zvraty a překvapení, není snadná, a tedy ani běžná věc. Americká autorka Freida McFaddenová, která jinak pracuje jako lékařka zaměřující se na poranění mozku, to ale umí. Její Pomocnice je žánrová lahůdka.

Foto: Kalibr

Obal knihy

Článek

McFaddenová dokáže přimět čtenáře oblíbit si náhle a bezpodmínečně knižní postavy, které do té doby zrovna nemilovali. Činí to přirozeně, nemusí otrocky opakovat, že od určité chvíle se pravda mění a je vrstevnatější, než se do té doby mohlo zdát.

Millie přijme rodina Winchesterových do služby na post pomocnice tak nečekaně, až ji to zaskočí. Příležitosti se nicméně chopí, protože kousek štěstí ve svém životě zrovna potřebuje.

I když jí poměrně záhy přijde podivné, co se v domě jejích nových chlebodárců děje, zatne zuby a pracuje dál. Nechce se už vrátit tam, odkud přišla, a je šťastná, že její minulost není pro Winchesterovy překážkou.

RECENZE: Sudetenland. Láska, Němci a dějiny, které Čechy stále děsí

Kultura

Pomocnice má ve srovnání s jinými thrillery schopnost pojit žánry. Kombinuje prvky psychologického napětí s prvky domácího dramatu a vytváří tím neběžný čtenářský zážitek.

Styl psaní McFaddenové je přitom přístupný (a je to tak i v češtině, pročež dlužno poukázat na dobrou práci překladatelky Naděždy Funiokové), díky čemuž si cestu k příběhu snadno najdou i čtenáři pohybující se obvykle mimo thrillery.

McFaddenová umí napsat znamenité dialogy, vytvořit napětí a dovede přesvědčivě přiblížit atmosféru, která v daném prostředí vládne. Hravě přitom dokáže přimět čtenáře k zamyšlením o tom, jestli je vůbec to, co se v jejím příběhu děje, možné, aby on nakonec dospěl k závěru, že samozřejmě ano.

Dějové zvraty a šokující odhalení v této knize pak poskytují dostatek témat pro přátelské literární diskuse.

Freida McFaddenová: Pomocnice
Kalibr, překlad Naděžda Funioková, 299 stran, 349 Kč
Hodnocení: 90 %

RECENZE: Hartlovým Gazelám neuniknete

Kultura

RECENZE: V hlavní roli slepice a telefonát. To je novela Nives, co to povídáš?

Kultura

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám