Hlavní obsah

Kvůli kštici a ďáblovi v těle oslovoval Lustig svou neteř poměrně neobvykle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtenářský koutek Arnošta Lustiga v komunitním centru Libre v Praze 8 vypadá podobně jako jeho obývací pokoj v Truhlářské ulici v centru, odkud nábytek a jiné předměty pocházejí. „Na stole opravdu stál psací stroj Urania, vedle knihovna, která se zaplňovala postupně, jak začal vydávat knihy. Kytky ale nebyly tři, snad deset, maminka je milovala,“ řekla Novinkám spisovatelova neteř Hana Salajková.

Foto: Lucie Fialová, Novinky

Neteř Hana Salajková a synovec Vladimír Hnát ve čtenářském koutku svého strýce

Článek

„Říkal mi černá prdel, protože jsem měla kudrnaté černé vlasy a byla jsem takový ďáblík. A když jsem k němu šla a on měl své krásné nové vlněné šedé kalhoty, říkal, no, ale lézt po mně nemůžeš,“ utkvělo jí v paměti.

Dětství v Libni

Část jeho pozůstalosti věnovala městské části s bratrem Vladimírem Hnátem po smrti maminky. Radnice věci využila v novém prostoru, který vytvořila v Pivovarnické ulici. Kromě příjmu a prodeje věcí nabídne environmentální vzdělávání, workshopy na téma, jako je recyklace, reuse i dětský koutek.

Lustig a jeho o dva roky starší sestra strávili část života v Libni. V roce 1942 byli s rodiči transportováni do koncentračních táborů. „Než šli do lágru, věci, které měly větší hodnotu, schovali u maminčiny spolužačky paní Bednářové,“ vzpomínal Hnát.

Praha 8 získala část pozůstalosti po Arnoštu Lustigovi. Můžete poležet na jeho gauči, posedět u psacího stroje

Knihy

Po návratu se rodina zabydlela v bytě v Truhlářské, který předtím využíval člen gestapa.

„Žila tam babička, Arnošt, později jeho manželka, maminka s tatínkem, sestřenice mojí maminky,“ počítal nájemníky. Nakonec zůstal se sestrou, rodiči a babičkou.

Foto: Lucie Fialová, Novinky

Nechybí ani gauč, na němž spisovatel rád odpočíval.

„Maminka umřela před dvěma lety, od té doby začalo třídění, kterého se ujala hlavně Hanička a její rodina,“ vyprávěl Hnát.

Našly se šaty, boty, rodinné dokumenty, soupis majetku, který musela rodina odevzdat, než nastoupila do Terezína, peníze, které používali v koncentračním táboře, fotky, různé propriety z domácnosti, první psací stroj, který si Lustig pořídil po válce. Když se odstěhoval, zůstal na původním místě, později na něm vznikly diplomové práce všech vysokoškoláků z rodiny.

Dary pro divadlo

Hodnotných písemnosti se ujal Památník národního písemnictví. „Něco jsme darovali Divadlu v Dlouhé, televize získala asi tři várky zajímavého oblečení. Když jsme se dozvěděli, že vzniká libeňské centrum, nábytek a drobné kousky jsme věnovali sem,“ popsal Hnát.

„Nechali jsme si jako vzpomínku nějaké maličkosti. Máme po tatínkovi chalupu, tak tam všechno odvezeme,“ doplnila paní Hana. Třeba prádelník, kredenc i původní kuchyň snad ze 40. let 20. století.

„Jenom nevím, kam se poděly dřevěné hodiny s bílým rámem,“ přemýšlel Hnát. „Bimbací? Vedle tvojí postele v krabici,“ hlásila Hana, které bylo sedm let, když Lustig v roce 1968 emigroval.

Vzpomínání na Arnošta Lustiga

Kultura

Ze zámoří se vrátil v roce 1989. „Byl hrozně zaneprázdněný, protože měl spoustu kamarádů z disentu, takže chodil za nimi. Zval nás, když slavil kulaté narozeniny. A když přišel za maminkou, která byla i jeho asistentka, naprosto dokonalou organizační jednotkou, vždycky říkal, rychle rychle, nemám moc času,“ vyprávěl s úsměvem Hnát, jenž občas píše básně.

„Všechny Arnoštovy knihy jsme nepřečetli. Nedá se to, je to smutné, těžké,“ míní absolvent jaderně fyzikálně inženýrské fakulty, hráč na foukací harmoniku a občasný básník.

Místo skládky využití

Libeňské reuse a komunitní centrum je podle radnice unikátním a pilotním projektem, který zohledňuje environmentální, sociální a ekonomické hledisko. Se záměrem přišla nezisková organizace Zerowasters na základě výzvy Prahy 8 a Federace nábytkových bank a reuse center.

Foto: Lucie Fialová, Novinky

Prostory kdysi dávno využívala sousední hospoda jako společenský sál.

Přináší možnost dát věcem, které by jinak skončily na skládce, druhou šanci. Znovupoužívání považuje za nejúčinnější možnost předcházení vzniku odpadu.

Lidé sem mohou přinést a zdarma odložit věci, které jsou v dobrém stavu, ale už je nevyužijí. Jedná se především o menší kusy nábytku, vybavení domácnosti, hračky a sportovní náčiní, knihy, gramodesky, dekorace a výběrově textil. Věci se budou prodávat za menší částky, tak aby se pokryl provoz centra.

Jiří Mádl vzplanul láskou k mladé francouzské herečce Clémence Thioly

Vaše zprávy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám