Hlavní obsah

Praha 8 získala část pozůstalosti po Arnoštu Lustigovi. Můžete poležet na jeho gauči, posedět u psacího stroje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poležet na stejném gauči, kde si hověl spisovatel Arnošt Lustig, nebo posedět u jeho psacího stroje Urania, na kterém tvořil svoje díla, můžou návštěvníci komunitního a reuse centra Libre, které Praha 8 otevírá 17. dubna v Libni.

Foto: Praha 8

K vidění bude Lustigův psací stroj.

Článek

Část pozůstalosti věnovali obci Hana Salajková a Vladimír Hnát, neteř a synovec Lustiga, který v této čtvrti strávil část dětství. Věci pocházejí z bytu v Praze 1, který obývali se svojí matkou Hanou Hnátovou. Spisovatelova sestra zemřela před dvěma lety.

„Nevěděli, co s nimi, doneslo se to k nám, měli jsme zájem,“ přiblížila radní Jana Solomonová (ANO) cestu, jakou se předměty většinou z 50. a 60. let dostaly na radnici. Dalších, hlavně šatů, se ujala například divadla.

Foto: Praha 8

Gauč je podle Solomonové vcelku zachovalý.

„Větší kusy nábytku, stolečky, knihy, které se vešly do čtyř krabic od banánů, některé podepsané,“ zmínila, co městská část vystaví v takzvaném čtecím koutku. Také desky, staré pohlednice.

Ve společnosti Arnošta Lustiga zněl smích

Kultura

„Letitý gauč je celkem funkční. Už jsme na něm poleželi,“ usmívala se Solomonová. Lustigova sestra byla podle ní celkem shánčlivá žena.

„V bytě, který rodina dostala po návratu z koncentračního tábora, se našla i mýdla z 50. let nebo padesát kilo cukru z poloviny padesátých let, třešňový kompot ze 70. let,“ líčila.

Foto: Praha 8

Nový prostor ukáže i knihy podepsané spisovatelem.

Nové centrum Libre vystřídá Libeňský svět, který od roku 2021 připomínal historii a kulturu čtvrti s nezaměnitelným geniem loci a její obyvatele a rodáky. Především spisovatele Bohumila Hrabala, Lustigovy nebo Eduarda Štorcha.

Tyto aktivity se nedávno přesunuly do zrekonstruovaného Velkého mlýna pod libeňským zámkem. „Hledali jsme nové využití prostoru, myšlenka padla na reuse centrum, které dává druhý život věcem, které by jinak skončily na skládce,“ řekla Solomonová.

Prostor nabídne též galerii rozvojových projektů, které se chystají v Praze 8.

Foto: Lucie Fialová

Nové centrum se otevře v bývalém Libeňském světě v Papírenské.

Arnošt Lustig: Tenkrát a teď

SALON

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám