Hlavní obsah

Lidé na Bertramce zapalují svíčky za Gotta

Praha

Na pražské Bertramce, kde bydlel Karel Gott, se ve středu scházeli lidé se svíčkami a květinami, aby uctili památku zpěváka, jenž zemřel v úterý krátce před půlnocí. V polovině září oznámil, že trpí akutní leukemií a ambulantně se léčí.

Záznam: Lidé nosili svíčky a květiny před vilu Karla Gotta na Bertramku Video: Novinky

 
Článek

Gott zemřel v úterý krátce před půlnocí doma v kruhu své rodiny, sdělila jeho manželka Ivana Gottová.

Jeho památce se od dopoledne přišla poklonit až stovka lidí všech generací. Fanoušci začali pozvolna nosit svíčky a květiny po 11:00 a houfně pak přicházeli po 13:00. Lidé jsou viditelně zdrceni, někteří jen stěží zadržují slzy.

Záznam: TK po mimořádném zasedání vlády k úmrtí zpěváka Karla GottaVideo: ČTK

Mnoho kytic položených na chodníku před zídkou plotu je ovázáno černými stuhami. Objevují se na nich nápisy „Dobrému člověku“ nebo „Čest jeho památce“. K domu přicházejí sousedé, kteří vzpomínají, jak Gotta na Bertramce potkávali.

„Byl to hrozně milý člověk. Obdivovala jsem, jak byl vždycky upravený a měl perfektně naleštěné boty,“ řekla sousedka. Přijíždějí i lidé z různých míst republiky. Fanoušci, kteří k vile přišli, se shodují, že je Gott svými písněmi provázel celý život a jeho smrt pro Českou republiku znamená nenahraditelnou ztrátu.

Medailon Karla Gotta

Karel Gott

Gott je nejslavnějším českým zpěvákem populární hudby. Vydal skoro tři stovky alb, první už v roce 1965, na svém kontě má desítky milionů prodaných desek.

Premiér Andrej Babiš i ministr kultury Lubomír Zaorálek chtějí navrhnout vládě, aby se Česko s Gottem rozloučilo formou státního pohřbu v katedrále svatého Víta.

Gottův odchod zaznamenala i média v zahraničí, zejména na Slovensku a v Německu, ale i v Rakousku či Rusku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám