Hlavní obsah

Gottova lípa na Rokycansku usychá, místní v tom vidí symboliku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Újezd u Svatého Kříže (Rokycansko)

Mladá lípa u kostela, kterou ve vesničce Újezd u Svatého Kříže na Rokycansku vysadili před několika lety, když Karel Gott poprvé vážně onemocněl, zežloutla a opadává. Jako první lípa v obci. Místní lidé v tom vidí symbol. Zpěvák sem rád a často jezdil na hřbitov, kde má pohřbené rodiče, a za příbuznými. Osmdesátiletý Gott v úterý v noci zemřel. Jeho úmrtí lidi zaskočilo a zarmoutilo.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Fotografie na lípě Karla Gotta v Újezdu u Svatého Kříže na Rokycansku.

Článek

V obci s asi 250 obyvateli na něj vzpomínají v dobrém. A nejen proto, že zdejším dětem před několika lety zaplatil nové hřiště. U zpěvákovy lípy starostka Alena Manková zřídila malé pietní místo s květinou, svíčkou a Gottovou fotografií.

Na prostranství u kostela obec vysadila lípu, když Gott poprvé onemocněl rakovinou. „Chtěli jsme mu tak vyjádřit podporu a ukázat, že na něho myslíme,“ řekla Manková. Gott pak sám ke stromku podepsal cedulky. „Na té současné je už jeho podpis vybledlý, ale máme jich podepsaných celkem asi pět,“ řekla starostka.

SPECIÁL: Karel Gott - život a dílo

Karel Gott

Protože před kostelem bylo místo ještě na jednu lípu, obec ji vysadila a věnovala ji dalšímu slavnému místnímu občanovi, cyklistovi Ondřeji Cinkovi. Zatímco Cinkova lípa je stále plná sytě zelených listů, Gottova lípa má listy žluté a opadávají. „Je to jako nějaké znamení, jako by ten strom tušil, co se stalo,“ shodly se nejen ženy v místním obchodě.

„Karla Gotta tady mají všichni moc rádi, myslím, že se s tím dlouho nebudeme moci smířit, že nás opustil. Je to po nás všechny velká ztráta,“ řekla starostka. Právě ve středu měla v obecním parku instalovat do poznávací hry o obci cedulku, která Gottův vztah k vesnici popisuje.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Lípa Karla Gotta v Újezdu u Svatého Kříže na Rokycansku (vpravo).

„Jezdil sem od dětství, měl tady babičku. Můj muž ho pamatoval, jak v mládí všem zpíval s kytarou u táboráku. Jezdil sem i teď s Ivanou (manželkou) a s dětmi,“ vzpomněla cestou z obchodu, kde se zprávu dozvěděla, místní obyvatelka Věra Fišerová. I ji mrzí, že Gott už mezi lidi v Újezdě nepřijde a nezastaví se s nimi v hospodě. „Lidi ho tady měli opravdu rádi,“ řekla.

Gott měl ve vsi i sestřenici. Žil s ní jeho kamarád a řidič Oldřich Havránek, který umřel předloni. „Pan Gott sem jezdil rád, rád si s námi poseděl, chodil s námi do hospody, ale nikdy tady nezazpíval, protože sem jezdil odpočívat,“ poznamenala starostka. Naposledy ho viděla na jaře.

Lidé na Bertramce zapalují svíčky za Gotta

Karel Gott

Gottův vztah k obci bude připomínat nejen jeho lípa, ale i další místa. Před několika lety věnoval čtvrt milionu korun a vesnice za peníze kompletně opravila dětské hřiště u koupaliště. „Tady bylo staré kovové hřiště a my jsme ho chtěli přestavět. A protože pan Gott sem jezdil a rád tady relaxoval i s holčičkami a holčičky na to hřiště chodily, tak se s tehdejším starostou domluvili a hřiště se renovovalo,“ popsala Manková.

Kromě vzpomínek zůstane v obci ještě jedna památka, obraz, který Gott namaloval. Visel v hospodě, kam by se měl po její rekonstrukci vrátit. Je na něm staré stavení s mladou dámou a Gottovým věnováním „Lidem ze Svaťáku“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám