Hlavní obsah

Kanada zrušila zákaz písně Dire Straits, "teplouš" v textu nevadí

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V kanadské radě pro vysílání zvítězil selský rozum. Uznala, že použití slova faggot (teplouš) nemůže nikoho poškodit do té míry, aby byla píseň Money for Nothing zakázána.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Mark Knopfler (Dire Straits)

Článek

Rada se rozhodla, že se Dire Straits i jejich faggot po půl roce vrátí do éteru. Zakázáni byli v lednu jen kvůli jediné stížnosti. Vzápětí se ale spustila lavina opačných stížností od fanoušků Dire Straits.

"Vypadali jsme kvůli tomu všude ve světě jako pitomci," připustil veterán kanadských rádií Alan Cross. "Mluvil jsem s lidmi z USA a Británie a oni říkali: Co to s vámi je? Copak to nechápete? Je to vtip, je to satira."

Rada po čase uznala, že kontext písně dokazuje, že autor neměl zlomyslný nebo urážlivý úmysl.

A Cross nakonec chápe její váhání: "Musejí být velmi opatrní, aby vyhověli potřebám všech Kanaďanů. Když jde o sprosté nebo diskriminační výrazy, je to pro ně opravdu složité."

České skandály jsou ještě zábavnější

Omyly kanadské rady blednou před "odborníky" z českých rad. Hudební svět  pobavilo v roce 2009 rozhodnutí ohledně Českého rozhlasu a skupiny Primal Scream. Hodnocení "experta" Radka Vogla, které se týkalo písně Swastika Eyes, bylo zcela zmatené. Tvrdil, že Primal Scream propagují fašismus, kapela je přitom levicově orientovaná.

Další skandál spustil programový ředitel Českého rozhlasu Richard Medek, který ukázal, jak pohrdá svými posluchači. "Tato menšinová skupina (posluchačů Radia Wave) podle mého názoru není budoucností tohoto národa, anebo jenom velice ojediněle," uvedl tehdy.

Ještě lepší skandál má na svědomí Rada pro rozhlasové televizní vysílání v souvislosti se seriálem Pakárna, v němž si tvůrci dělali legraci z náboženských názorů na onanii a v této souvislosti naráželi na známý bonmot Sigmunda Freuda. Rada pro rozhlasové televizní vysílání pak udělila televizi pokutu 500 000 Kč, protože seriál prý ohrožuje mládež.

Autor scénáře Jakub Horák doslova uvedl, že Rada zneužila posudek znalce z oboru klinické psychologie a sexuologie Slavomila Hubálka. Právě o jeho vyjádření se Rada při udělení pokuty opírala.

"Dle mého přesvědčení odvysílání tohoto dílu nemohlo ohrozit mravní vývoj prepubertálních dětí, neboť mu nerozumí a jako takové je nezajímá. Některé děti z toho mohou být zmatené," napsal znalec. Rada to ignorovala a úplně překroutila smysl celého textu.

Reklama

Výběr článků

Načítám