Hlavní obsah

John Cale se vrací do Archy s novou deskou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po pěti letech se vrací do Prahy velšský hudebník, bývalý člen Velvet Underground John Cale. Se svou kapelou vystoupí 1. března v Divadle Archa, což je symbolické. V roce 1994 je otevíral a nyní v něm zahraje během jeho poslední sezóny. Cale s kapelou představí novou desku Mercy, která vyšla v lednu – jedenáct let po předchozím albu Shifty Adventures in Nookie Wood.

Foto: Divadlo Archa / madeleina McManus

John Cale

Článek

Potemnělé album natočil dnes osmdesátiletý Cale s muzikanty o dvě generace mladšími. Na albu hraje jeho dlouholetý spolupracovník kytarista Dustin Boyer a bubeník Deantoni Parks.

Výraznou roli na něm hraje elektronika a smyčce, na cello hraje Matt Fish a na kontrabas Ian Walker. Na albu je i řada hostů, jako jsou Laurel Halo, Actress nebo Fat White Family.

Cale ukazuje, že má stále co říci a že se mu daří držet prst na tepu doby, neuzavřel se do svého světa, i když by mohl, a dále hledá nové podněty. Deska má místy až filmový charakter. Ve zvukomalebných Marilyn Monroe´s Legs se snoubí ambientní plochy s praskáním, glitchi a až gospelově pojatými vokály.

Vrstvy hlasů se objevují i chmurném v Not The End Of The World, která působí náladou zcela opačně, než jak se jmenuje. Everlasting Days evokují zpočátku experimentální soudobou hudbou ovlivněná alba z přelomu šedesátých a sedmdesátých let The Academy In Peril a Church Of Anthrax z konce šedesátých let, než se prosadí elektronický rytmus.

Album, jehož tesknotu umocňují smyčce, je o mizení, ať už dřívější podoby světa, kterou ničí války v Time Stands Still, nebo o odchodech, Moonstruck je věnován zpěvačce Nico a vzpomínán je i David Bowie, který se objevuje spolu s dalšími lidmi, jako je beatnický básník Allen Ginsberg, v klipu k Night Crawling.

V Noise of You zase Cale vzpomíná na zimu v Praze i rozhlasové vysílání na středních vlnách v šedesátých letech. V textech často reaguje na aktuální témata, jako bylo prezidentství Donalda Trumpa, pandemie covidu, násilí nebo brexit.

John Cale: Mercy
Hodnocení: 90 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám