Hlavní obsah

Jiřina Bohdalová natáčí drama Svatá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před dvěma lety daroval k devadesátým narozeninám Jiřině Bohdalové scenárista Marek Epstein příběh, který režisér Jiří Strach nazval něžným, citlivým a lidským. Natáčí jej pod názvem Svatá a herečka v něm hraje vitální ženu ve vyšším důchodovém věku, která o svém životě v nápravně-výchovném táboře stalinistického Sovětského svazu píše knihy a o hrůzách totalitní moci přednáší na školách.

Foto: Česká televize

Jiřina Bohdalová při natáčení nového televizního filmu Svatá.

Článek

„Scénář se mi líbil, protože je hluboký a lidský. A taky proto, že je tam pro herce, jak se říká, maso na kosti. Je tam zkrátka co hrát. Může se to zdát neuvěřitelné, ale mě ta práce pořád ještě baví. Možná mám k té látce blízko i proto, že se mi vrátil pocit, který jsem měla, když jsem jezdila za svým tátou do komunistického kriminálu. Táta minulý režim zažil opravdu hodně zblízka. A tenhle film by měl vzniknout už jenom proto, abychom se do té doby nikdy nevrátili,“ řekla Bohdalová.

Foto: Česká televize

Jiřina Bohdalová jako Svatá.

„Svoboda je nekončící cesta! To je životní poselství hlavní hrdinky. V jejím případě mohlo vše zůstat zalité sluncem, kdyby se jedna zvědavá novinářka nezačala zajímat o drobné nesrovnalosti v jejích knihách a vyprávění,“ uvedl ke scénáři Epstein. Novinářku hraje Pavla Beretová, dceru Jiřině Bohdalové pak Lenka Vlasáková.

Foto: Česká televize

Režisér Jiří Strach při natáčení.

Pro Bohdalovou napal Epstein už televizní film Klec, který také režíroval Strach. Ten ji obsadil i do svých filmů Vrásky z lásky, Šťastný smolař nebo Anděl Páně 2. „Točit s takřka třiadevadesátiletou dámou v hlavní roli je něco neuvěřitelného. Musíme si uvědomit, že Jiřina hrála poprvé ve filmu ve svých pěti letech, tedy v roce 1937. To znamená, že se tu dotýkáme herecké kariéry, která je zralá na Guinnessovu knihu rekordů, protože k dnešku trvá bezmála osmaosmdesát let. To je něco ojedinělého,“ ocenil Jiřinu Bohdalovou režisér Strach.

Foto: Česká televize

Dceru jí hraje Lenka Vlasáková.

Natáčení filmu potrvá do začátku září, ve vysílání České televize se objeví příští rok.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám