Hlavní obsah

Jiří Dvořák se po boku slovenské legendy vrací po letech na divadelní prkna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po téměř osmileté pauze, kdy Jiřího Dvořáka plně zaměstnávala televize a film, se oblíbený herec vrací opět na divadelní prkna. V Divadle Bolka Polívky se postaví po bok legendě slovenského divadla Martinu Hubovi ve hře Oheň a popel, což je hra, kterou napsal současný britský dramatik Christopher Hampton na motivy knihy maďarského spisovatele Sándora Máraie Svíce dohořívají.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Martin Huba a Jiří Dvořák představili spolu s principálem Bolkem Polívkou novou inscenaci Oheň a popel, která se bude hrát v dělnickém domě v Brně-Židenicích.

Článek

Příběh dvou přátel, kteří se potkávají po jednačtyřiceti letech, je silnou výpovědí o lásce, přátelství i zradě a především o stáří. Původní knižní předloha je tak silnou výpovědí, že se z ní stal bestseler přeložený do více než čtyřiceti jazyků.

Premiéra bude v Dělnickém domě, kde Polívkovo divadlo našlo azyl do době, než bude mít vlastní scénu, 18. listopadu.

„Byl to na mne od Bolka tak trochu podraz. Když mně nabízel účinkování ve svém divadle, o titulu jsme se nebavili. Ptal jsem se především, jestli má inscenace, ve které mám účinkovat, hodně textu. Ujistil mě, že nikoli. Teprve pak jsem zjistil, že budu především naslouchat. Ovšem takové legendě, jako je Martin Huba, a to je hodně vysilující. Ovšem je to šance, kterou bych si nenechal ujít. Vždyť kdy jindy než teď využít takovou šanci, v takové hře,“ uvedl s úsměvem šestapadesátiletý herec, který se vlastně svým způsobem vrací „na místo činu“, do Brna.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Představení nové inscenace Oheň a popel

Právě tam svou kariéru do roku 1999, kdy přešel do pražského Divadla na Vinohradech, začínal. „Moje postava je většinou naslouchající. Ovšem mohu tak zblízka sledovat mistrovské herectví Martina Huby, kterému se obdivuji. Je radost vrátit se na divadlo právě v takovém projektu, byť to není úplně jednoduché. Doufám, že to panu Hubovi moc nepokazím, “ uvedl již se vší vážností Dvořák, kterého si většina národa zamilovala coby poťouchlého čerta Uriáše v legendární pohádce Anděl Páně.

RECENZE: Muzikál Anděl Páně: sázka na jistotu

Kultura

Diváci se v Brně mají na co těšit. Silný příběh se totiž u sousedů v Bratislavě hraje neuvěřitelných sedmnáct let a má za sebou 270 repríz a každé další představí je stále vyprodané.

„A to jsem hře dával původně tak sedm osm repríz. Ovšem příběh by na divadle nemohl žít tak dlouho, kdybychom ho pokaždé nehráli jako poprvé,“ uvedl letos osmdesátiletý slovenský bard Martin Huba.

Představení, kdy herci budou uprostřed scény mezi diváky jako v aréně, povede režisérsky, stejně jako v Bratislavě, Roman Polák.

Kuličky na Jakubáku odstartují třicátou sezonu Divadla Bolka Polívky

Kultura

Brno: Divadlo Bolka Polívky a kino Scala končí v dosavadním sídle

Kultura

Reklama

Související témata:
Divadelní hra Oheň a popel
Martin Huba

Výběr článků

Načítám