Hlavní obsah

In Limbo – mučivá nejistota brexitu

Právo, Andrea Zunová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak brexit zasáhl do života Britů, ale i lidí z celé Evropy? Jejich zpovědi přináší dvě knihy In Limbo a In Limbo Too. Čtenář, který měl možná až dosud pocit, že se nejedná o nic tak zásadního nebo že se to týká jen Británie, najednou vidí, že se brexit stal pro netušené množství lidí katastrofou.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zdenko Pavelka

Článek

Knihy nakladatelství Novela Bohemica Zdenka Pavelky vyjdou 8. ledna, u některých knihkupců je možné si je už nyní rezervovat. Obě knihy mají 536 stran, cena za ně je 458 Kč.

„Hlasy Evropanů v Británii a Britů v Evropě zastupují téměř pět milionů lidí, kteří neměli možnost hlasovat a kteří se s brexitem i se svými rodinami ocitají mimo hřiště, v netušených existenčních potížích. Naléhavě osobní, skutečné, a přitom absurdní příběhy nabourávají klamnou frázi, že brexit je vítězstvím demokracie. Usvědčují britské politiky i média z pokrytectví, manipulací a lží,“ píše v úvodu publicista Zdenko Pavelka.

První kniha In Limbo předkládá příběhy lidí, kteří do Británie přišli studovat, pracovat, našli tam své přátele, životní partnery, mají děti, platí daně. Británie pro ně vždy byla zemí přátelskou, otevřenou a výjimečnou. To platilo do brexitu. Po něm se ocitli v naprosté nejistotě. Musí dokazovat, že nebyli příživníky a parazity, dohledávat důkazy své existence, aby mohli vyplnit desítky stránek potřebných formulářů. Výjimečná země se změnila. Mnohé přátelské vazby nevydržely hlasování o brexitu, v médiích, dopravních prostředcích, na ulicích se začaly objevovat rasistické poznámky. Ovzduší zhoustlo.

Kdo jsem?

„Jsem napůl Britka, napůl Francouzka. Narodila jsem se ve Francii, sem jsem přišla jako teenager. Dnes žiji v Británii už 49 let. Prožila jsem tu krásný život. Jsem vdaná, mám tři dospělé děti a skvělé přátele. Brzy půjdu do důchodu – celý život jsem pracovala a přispívala společnosti ve veřejných službách. 23. červen způsobil v mém životě totální chaos. Zažádala jsem si o britské občanství a strávila tři měsíce obstaráváním drahých oficiálních překladů nespočtu dokumentů. Po několika měsících mi bylo řečeno, že o občanství nemůžu žádat, protože jsem se narodila v roce, kdy mi moje matka své občanství nemohla předat. Proč mi tohle neřekli hned na začátku celého procesu před tím, než jsem utratila více než 300 liber? Co teď? Cítím se bezprizorná a rozhodně ne jako doma,“ píše například Brigitte Mortonová.

Beznaděj

Druhá kniha je svědectvím britských občanů žijících v ostatních zemích EU během procesu brexitu. Zachycuje stud, vztek, strach a obavy skutečných lidí jejich vlastními slovy a ukazuje je jako unikátní individuální bytosti a ne jako anonymní statistiky nebo stereotypní představy. Najednou se ocitají před nutností zvolit si občanství, protože už nejsou „Evropany“. Nemohou si svobodně určit, v jaké evropské zemi budou studovat či žít.

Za všechny Agnes Millerová, žijící nyní ve Španělsku: „Naprosto chápu pocit vzteku. Za sebe bych ještě přidala žal. Opravdu si připadám okradená. Nejen teoreticky o moje evropské občanství – najdu cestu, jak o něj nepřijít. Ale i o svou zemi. Nejen proto, že se možná budu muset vzdát britského občanství, pokud se situace vyhrotí, ale také proto, že mám pocit, že jsem přišla o část své identity. Nemohu se ztotožnit s tou odpornou xenofobií a protidemokratickými pózami, které se v Británii tak rozmohly. Ztráta respektu vůči mým krajanům bolí.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám