Hlavní obsah

RECENZE: Slobodná Európa, Bez ladu a skladu a nejlepší chvíle dne s letitými kámoši

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Whisky a Michal Kaščák, zpěváci slovenských skupin Slobodná Európa a Bez ladu a skladu, se znají od osmdesátých let. Jejich kapely v té době přišly na svět, jejich spoluhráči se postupně vzájemně spřátelili také, a tak bylo pouze otázkou dlouhého času, kdy se skupiny dohodnou a vyjedou po vlastech československých jedna vedle druhé. Nakonec se to stalo letos, pražský Palác Akropolis byl v pátek večer pátou zastávkou z osmi naplánovaných.

Foto: Lucie Levá

Kytarista Sveťo Korbeľ (vlevo) a zpěvák Whisky. Ve Slobodné Európě jsou od začátku

Článek

Domluvili se loni v Bratislavě, na tradičním koncertu Slobodné Európy. Ta si na ně rok co rok zve kapely, kterých si váží, a loni došlo na kamarády z Trenčína. Slovo pak dalo slovo a v následujících týdnech jejich manažeři naplánovali turné na letošní jaro.

Přestože si jsou obě kapely žánrově docela vzdálené, lidské souznění a nesporně i to, že si největší slávu užily na přelomu osmdesátých a devadesátých let minulého století, způsobily nejenom divácký zájem o koncerty, ale též dobrou náladu na nich. V Paláci Akropolis bylo plno a vlídno.

Foto: Lucie Levá

Michal Kaščák, zpěvák skupiny Bez ladu a skladu

Bez ladu a skladbu jsou výraznými představiteli předrevolučního československého undergroundu. Čeští zástupci toho žánru byli v osmdesátých letech dravější, zatímco oni stoupli na pódium, nezastřeli své středoškolské vizáže, využívali mnohdy repetitivní hudební postupy a v písních se vysmívali tomu, co se kolem nich dělo. V jejich nejpůvodnější hudbě byla jistá zarputilost, v textech tajemství i vtip.

RECENZE: Z thrilleru Číslo 20 kane krev

Knihy

Do Prahy přijeli vyzbrojeni nadhledem, prostou radostí z bytí na pódiu a stále i tím vtipem. Přestože hráli písničky, jejichž datum vzniku sahá do minulého století, zaranžovali je tak, že jejich aktuální zvuk minulost vskutku připomene, leč je dostatečně přijatelný i v současné hudebně pestré a jistě tolerantnější době.

Foto: Lucie Levá

Skupina Bez ladu a skladu večer zahájila

Zpěvák Michal Kaščák na pódiu dával k dobru historky z minulosti, do bicích tloukl Richard Rybníček, bývalý ředitel Slovenské televize a v posledních letech starosta města Trenčín, a na baskytaru hrál Peter Kaščák, primář a přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky Fakultní nemocnice Trenčín, maratonský běžec a zpěvákův bratr.

Jinými slovy, tahle kapela se už muzikou neživí. Když se ale jejích šest členů sejde a začne příkladně vzpomínat na staré časy, je to příjemné odhalení její původní osobitosti nahlížené již s úsměvem zkušenějších. V Praze k tomu ještě přibyly nápadité a výtvarně zajímavé projekce, které vystoupení dodaly váhu.

Foto: Lucie Levá

Zpěvák Slobodné Európy Whisky

Slobodná Európa je na scéně pilnější, momentálně hrává nějakých pětatřicet koncertů ročně. V Paláci Akropolis přišla na pódium, její hráči popadli nástroje a hned s prvními akordy vytvořili pořádně hutný sound, který jediný přímočarému rokenrolu sluší.

Své dosud poslední řadové album Štvorka, tedy čtvrté v pořadí, vydali před deseti lety. Stejně jako na těch předešlých, i na něm zpívají o tom, co prožívají, cítí a vidí. Nabízejí to v úhledném melodickém balení a v prezentaci velice autentické. Drobné chyby koncertní živelnost zkrášlují a to, že v podstatě od začátku do konce přítomní fanoušci s kapelou všechny kousky zpívali, je odměna za to, že se muzikantům daří psát uvěřitelné písničky.

Foto: Lucie Levá

Slobodná Európa nabídla kurážný rokenrol

Již s otevřením klubových vrat se páteční pražský večer stal bezprostředním setkáním kámošů na pódiu s kámoši pod ním. Být na něm znamenalo užívat si nejlepší chvíle celého dne.

Slobodná Európa, Bez ladu a skladu
Palác Akropolis, Praha, 19. dubna 2024
Hodnocení: 80 %

RECENZE: Dave Matthews Band roztleskával diváky i během písní

Hudba

RECENZE: Skupina Trocha Klidu našla styl i tempo

Hudba

Reklama

Související témata:
Hudební skupina Bez ladu a skladu
Palác Akropolis

Výběr článků

Načítám