Hlavní obsah

Plexisovjanka vzpomínala na Petra Hoška a Plexis. Punkovou pecku s ní zazpívala i Jitka Asterová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Smrtí zpěváka Petra Hoška loni v lednu skončila existence skupiny Plexis. Založil ji v roce 1984 a ještě předtím, než se odebral do punkového nebe, hovořil se svými tehdy již bývalými spoluhráči o tom, že by blížící se čtyřicáté výročí měli řádně oslavit. Plexis už nejsou, leč chuť bývalých muzikantů výročí připomenout zůstala. Pojmenovali se Plexisovjanka, do pražského Lucerna Music Baru svolali kamarády i fanoušky a ve čtvrtek večer mejdan proběhl.

Foto: Milan Malíček

Překvapivý host večera Jitka Asterová a kytarista Dušan Lébl

Článek

„Plexis bez Petra už neexistují. My jsme Plexisovjanka,“ vysvětlil kytarista Dušan Lébl změnu názvu, za kterou prý stojí obliba jistého kamaráda přidávat jménům kapel ono dechovkové „-ovjanka“.

„Petr nám volal někdy v prosinci roku 2022 s tím, že by chtěl připravit koncert ke čtyřicetinám Plexis. Když potom zemřel, řekli jsme si, že bychom tu oslavu stejně udělat měli. Navíc nám spousta lidí říkala a psala, že by ještě chtěli písně Plexis slyšet naživo,“ vysvětlil Novinkám v šatně Lucerna Music Baru bubeník Martin Švec.

On a kytarista Dušan Lébl byli v Plexis hned po zakladateli Hoškovi nejdéle, od roku 1995 do roku 2021. Poslední Hoškovi spoluhráči, ti z let 2021 až 2023, ve čtvrtek na pódium nepřišli.

Foto: Milan Malíček

Petr „Rudee“ Adamík a Eda Fröhlich.

„S těmi kluky ani nejsme v kontaktu, ale na koncert jsme je pozvali. Jelikož jsme Dušan a já byli v Plexis kromě Petra nejdéle, nepřišlo nám divné, že bychom měli na výročním koncertě hrát my. A pozvali jsme ještě lidi, kteří s Plexis spolupracovali nebo byli v přátelském kontaktu,“ vysvětlil Švec.

Na pódiu proběhl punkový set, během něhož zazněly nejdůležitější písně z repertoáru skupiny. Švece u bicích a Lébla u kytary doplnil baskytarista Eda Fröhlich, pěveckých partů se jako host ujal Petr „Rudee“ Adamík, jinak člen punkové party Degradace. Zajímavým hostem byla herečka Jitka Asterová. Se členy Plexisovjanky si zazpívala písničku Televize.

Zemřel slovenský hudebník a producent Peter Saniga

Hudba

„Zpívala na slavném koncertu Plexis na parníku v Praze v roce 1985. Myslel jsem si, že to bylo na více vystoupeních, ale bylo jen jedno. Petr ji prý balil. Jednou na ni čekal před DAMU a zeptal se jí, jestli si nechce s jeho kapelou zazpívat. Přišla na zkoušku a pak byla na parníku zazpívat písničku Radka. Nás napadlo, že s námi vystoupí na oslavě čtyřicátin. Jen nás poprosila, jestli by mohla zpívat jinou písničku, protože Radka ji nebere,“ přiblížil historické i aktuální spojení Plexis s herečkou Švec.

Mezi hosty byli také Honza Haubert z Visacího zámku, Petr „Hraboš“ Hrabalik z Našrot, členové kapely S.P.S., bývalí muži Plexis Zdeněk Petr, Honza Jukl a Filip Kolací a další. Dorazil i Kryštof Michal, bývalý zpěvák Support Lesbiens a nynější zpěvák Portless.

„Přišel jsem proto, že to byl Petr Hošek, kdo mě jednou potkal, poslal do zkušebny za jednou kapelou a řekl mi, abych s ní zpíval,“ prohlásil na pódiu Michal. Ta kapela byli Support Lesbiens.

„Petr nám tu historku vyprávěl, ale my mu moc nevěřili. Jenže na jeho pohřbu za mnou Kryštof přišel a řekl mi, že to tak opravdu bylo,“ dodal Lébl.

Jak již bylo řečeno, čtvrteční koncert na počest Plexis odehrála Plexisovjanka. Potěšitelné je, že tím její existence nekončí. V létě se v rámci oslav čtyřiceti let představí na dvou festivalech. U mikrofonu zůstane Petr Adamík a sestava bude stejná jako ve čtvrtek v zaplněném Lucerna Music Baru.

Při loučení s Petrem Hoškem zněl punk i latinskoamerická hudba, také se tančilo

Kultura

Reklama

Výběr článků

Načítám