Hlavní obsah

Koncerty Earth Aid Live navážou na Live Aid z roku 1985. Chtějí získat peníze na boj s klimatickou krizí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koncerty Live Aid v roce 1985 sledovalo na čtyřicet procent světové populace. Pro hladovějící v Etiopii se tenkrát díky nim vybralo asi 140 milionů dolarů, ale událost se neobešla bez kontroverzí. Nyní se chystá podobný podnik. V roce 2025 by se měl konat koncert Earth Aid Live a další budou následovat.

Foto: Rob Taggart, Reuters

Freddie Mercury a Brian May ze skupiny Queen na koncertě Live Aid v roce 1985 ve Wembley v Londýně

Článek

Organizačně za nimi stojí promotér Harvey Goldsmith, jenž se v pětaosmdesátém zasloužil i o uspořádání Live Aid v Londýně. Druhý koncert proběhl téměř ve stejnou dobu ve Philadelphii. Na obou se sešly tehdejší největší světové hudební hvězdy.

Goldsmith nyní ohlásil sérii koncertů, které se během deseti let odehrají v největších městech světa na pěti kontinentech. První jsou naplánovány na srpen 2025. Sestava umělců, kteří se objeví na pódiu, zatím nebyla zveřejněna, ale podle listu The Guardian už probíhá výběr a jednání o smlouvách. Goldsmith dodal, že podobné akce zorganizuje i v letech 2030 a 2035.

Na ochranu klimatu potřebujeme nikoli miliardy, ale biliony, burcuje Leyenová

Zahraniční

V osmdesátých letech sháněli pořadatelé a účastníci Live Aid prostředky na boj s hladomorem v Etiopii, tentokrát bude cíl jiný. Goldsmith chce získávat finanční prostředky na boj s klimatickou krizí.

Prohlášení pořadatelů říká, že vynaloží veškeré úsilí, aby akce generovaly nulové emise oxidu uhličitého, tedy nepřispívaly ke zvyšování množství skleníkových plynů v atmosféře. Navíc oznamují, že hlášení o dopadu událostí na životní prostředí bude zcela transparentní a bude možné je ověřit.

Foto: Profimedia.cz

Harvey Goldsmith před plakátem k Live Aid v roce 1985.

Live Aid v roce 1985 navštívilo na 72 tisíc diváků v Londýně a téměř 90 tisíc ve Philadelphii. Přenos z obou koncertů sledovalo přibližně 1,9 miliardy lidí ve 150 zemích, což bylo asi čtyřicet procent celkové světové populace.

Součástí události však byly i jisté kontroverze. Bob Geldof, otec myšlenky koncertů, byl kritizován za nedostatek etnické rozmanitosti v Londýně a za příliš odvážné prosazování vlastního jména na akci.

Největší pochybnosti se ale týkaly použití vybraných peněz. BBC tehdy uvedla, že část výtěžku sbírky byla použita na nákup zbraní. O několik let později nicméně připustila, že neexistují žádné důkazy o tom, že k takové situaci skutečně došlo.

Pet Shop Boys do Prahy přivezou deset nových pecek

Hudba

David Koller odchází ze skupiny Lucie

Kultura

Reklama

Související témata:
Harvey Goldsmith
Earth Aid Live

Výběr článků

Načítám