Hlavní obsah

Na ochranu klimatu potřebujeme nikoli miliardy, ale biliony, burcuje Leyenová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová vyzvala k razantnímu navýšení prostředků na financování ochrany klimatu. Jeho změny podle ní způsobují na světě „obrovskou nestabilitu a utrpení“.

Foto: Kamran Jebreili, ČTK/AP

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová při vystoupení v Dubaji

Článek

Leyenová to uvedla ve svém projevu na klimatické konferenci COP28 v Dubaji. „Musíme se posunout od miliard k bilionům. A abychom toho dosáhli, musíme najít nové zdroje příjmů,“ zdůraznila.

V této souvislosti podpořila iniciativu francouzského prezidenta Emmanuela Macrona a nizozemského (odcházejícího) premiéra Marka Rutteho na zavedení nových poplatků, které by zajistily silnější tok peněz na opatření pro ochranu klimatu.

„Zadruhé musíme rozvíjet trh se zelenými dluhopisy, zejména v rozvojových zemích. Zelené dluhopisy usnadňují tok soukromého kapitálu do zelených projektů,“ dodala šéfka EK.

Leyenová připomněla, že EU jen loni přispěla rozvojovým zemím téměř 30 miliardami dolarů (672 mld. Kč) na financování opatření v oblasti klimatu. „A důsledně plníme cíle sto miliard dolarů do konce tohoto roku,“ dodala.

Za důležité označila Leyenová také partnerství. Změny klimatu podle ní na jedné straně vyvolávají nestabilitu a utrpení, boj proti nim ale současně vytváří obrovské ekonomické příležitosti.

Vrchol pokrytectví? Emiráty pořádají klimatickou konferenci, na které chtějí prodávat ropu a plyn

Blízký a Střední východ

„To je důvod, proč jsme z čistých technologií a čisté energie učinili prioritu Global Gateway,“ řekla dále šéfka EK v narážce na celosvětovou strategii EU, jejímž cílem je investovat do infrastrukturních projektů a navazovat hospodářská partnerství na základě určitých zásad.

„Jedná se o evropský globální investiční program v hodnotě 300 miliard eur (7,3 bilionu Kč),“ připomněla. Rozvojové země chtějí podle Leyenové „skočit“ do budoucnosti s čistou energií a zároveň se industrializovat a vytvářet dobrá pracovní místa pro své obyvatele. „To vytváří dokonalou oboustranně výhodnou situaci,“ zdůraznila.

Fiala v Dubaji vyzval k „jaderné renesanci“, přislíbil miliony do nového fondu

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám