Hlavní obsah

Božena. Tatiana Dyková čte o Němcové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prvního prosince vyšla audiopodoba románu Božena od Hany Wlodarczykové. Ta se spolu s Martinou Komárkovou podílela na scénáři úspěšné televizní minisérie oceněné Českým lvem. Audioknihu načetla Tatiana Dyková, prolog Vojtěch Dyk. Nahrávka má stopáž více než třináct a půl hodiny.

Foto: Supraphon

Obal audioknihy

Článek

Životní příběh Boženy Němcové byl nejprve zpracován v televizní minisérii Božena a potom ve stejnojmenné knize Hany Wlodarczykové. Všechny události zaznamenané v románu vycházejí z reálných záznamů, korespondence i dostupných vzpomínek pamětníků.

Scenáristky minisérie Božena: Vyprávíme příběh skutečné ženy

Film

„Vždycky mě fascinoval mýtus, který se kolem osobnosti Němcové vytvořil. Třeba to, že málokdo přečetl její knihy, ale každý na ni měl názor. Práce na scénářích nás se scenáristkou Martinou Komárkovou dostala hlouběji k porozumění, kým Božena byla a kým se stala, jak se ona sama a její okolí spolupodílely na vytvoření mýtu o ní. Bylo to opravdové dobrodružství. A televize nám umožnila o ní vyprávět otevřeně, bez předsudků a dobového idealizování. Kniha pak vznikla z mé potřeby dovysvětlit a doříct, co se do televizní minisérie nedostalo. Udělat za těmi roky práce tečku,“ uvedla Wlodarczyková.

„Z toho, že román načetla Táňa Dyková, mám velkou radost. Ona je báječná, inteligentní a empatická herečka. Už nevím, kdo moudrý řekl, že každý román se píše dvakrát: poprvé ho píše autor, podruhé čtenář, když si ho čte. A když do toho vstupuje herec se svou interpretací, tak román vlastně píše potřetí. Interpretace textu je velké dobrodružství, a na to dobrodružství s Táňou jsem se moc těšila,“ dodala.

Literární bedekr pro milovníky železnic

Kultura

Osmašedesát hodin s Voskovcem a Werichem

Kultura

Může se vám hodit na Zboží.cz: Božena - Hana Wlodarczyková (čte Tatiana Dyková)

Reklama

Výběr článků

Načítám