Hlavní obsah

Portnoyův komplex: Audioknižní tragikomedie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Můj hrdina je sprostý, protože chce být spasen,“ prohlásil americký spisovatel Philip Roth o ústřední postavě svého tragikomického románu Portnoyův komplex. Ten právě získal audioknižní podobu ve vynikajícím podání Ondřeje Brouska.

Foto: OneHotBook

Obal audioknihy

Článek

Nutno konstatovat, že herecky ztvárnit tento nelehký, a přesto atraktivní text musí být nemalá výzva. Devítihodinový text audioknihy je v podstatě monolog třiatřicetiletého Alexandra Portnoye, vzorného a současně obscénního slušňáka z americké židovské rodiny.

V roce 1966 vypráví svůj příběh významnému americkému psychoanalytikovi Spielvogelovi ve snaze vymanit se ze sevření svých mindráků a komplexů, najít jejich skutečnou příčinu a řešení.

Zemřel významný americký spisovatel Philip Roth

Kultura

V dané době je úspěšným právníkem v oblasti lidských práv. Má významnou společenskou funkci, ale současně setrvává v zajetí svého sexuálního apetitu. Prostřednictvím četných, mnohdy až perverzních sexuálních dobrodružství se snaží vyrovnat s okolním i svým vnitřním světem.

Znamenitá interpretace

Cítí se být obětí úporné rodičovské výchovy svazující stejně tak opičí láskou jako diktátem, jemuž se nedokáže vymanit ani v dospělosti. Průběžně se rovněž konfrontuje se svým židovstvím, kterého se snaží stejně tak zříci, jako se k němu přimknout.

Autor se sžírající ironií a sarkasmem konfrontuje životní styl a morálku Američanů gójů a Američanů židovského původu. Jedním ze způsobů Alexandra Portnoye, jak se vymanit a vzepřít, je získávání bezpočtu gójských dívek, po tom však obvykle nastane opět rozčarování a občas i výčitky.

Foto: archiv, Právo

Philip Roth

Vnitřně se vzpírá rabínským ponaučením a zvyklostem, a současně touží stát se hlavou spořádané židovské rodiny, milovat svou ženu, pečovat o děti a o nedělích dopoledne se potkávat na hřišti se svými souvěrci. Ani jedno ani druhé ovšem tak nějak nevychází.

Vraťme se ještě jednou k interpretaci Ondřeje Brouska. Ta je velmi dynamická, velmi barvitá, přesně taková, jak to místy až hysterická zpověď hlavního hrdiny vyžaduje.

A jakkoli je Portnoyův komplex četba tak říkajíc „s hvězdičkou“, je to audiokniha opravdu strhující a navzdory vlastně trudnému a těžkému námětu i zábavná.

Literární bedekr pro milovníky železnic

Kultura

Zločin řádí v ordinaci zubaře

Kultura

Může se vám hodit na Zboží.cz: Audiokniha: Portnoyův komplex - Philip Roth, Kniha: Portnoyův komplex - Philip Roth

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám