Hlavní obsah

Glosa: Může rokenrol zastavit čas?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S novou deskou Rolling Stones, která uchvátila posluchače i kritiky, se mluví nejen o tom, že rokenrol bourá berlínské zdi, drolí diktatury a mění dějiny. Ale také, že pozastavuje čas. Album Hackney Diamonds je skvělé, slyšel jsem ho za prvních čtyřicet osm hodin od vydání čtyřikrát. A pustím si ho, až tohle dopíšu, zase.

Foto: Universal Music
Článek

Ano, rokenrol se umí postavit stáří. Důkazem toho není jenom trojice plus minus osmdesátníků Mick Jagger, Keith Richards a Ronie Wood a jejich hudební novinka.

Důkazem jsou hlavně tisíce muzikantů v celém světě, kteří i v pokročilém věku vylezou na pódium, zapojí kytaru a spustí tu hudbu, co jim formovala, ale třeba i zničila (zeptejte se jejich manželek) život.

Zástupy rockerů od západu na východ a od severu na jih, na rozdíl od Stounů, nemají takovou zdravotní péči, finanční zázemí a hlavně servis před a po koncertě. Přesto je nejde zastavit. Zatímco ti slavnější a finančně úspěšnější mají své bedňáky a techniky, většina muzikantů na světě to zvládá sama.

Barry Ashworth z kapely Dub Pistols: Naše kariéra je dvacetiletá kocovina

Kultura

Aparát si musí sami vynosit na scénu, zapojit, nazvučit, odehrát a s poslední písní rychle vystřelit z pódia. Protože po nich hraje další kapela, co chce zrovna dobýt svět. Nebo jen amfiteátr, stodolu či kulturák v Horní Dolní, kde zrovna probíhá koncert či festival. Každý víkend jsou jenom v Česku desítky takových akcí, kde na kapely plné těchto srdcařů můžete narazit.

Čas nejde zastavit, a vědí to i ti nejslavnější a nejúspěšnější z rockerů, členové Rolling Stones. Nová deska je mimo jiné poctou jejich bubeníkovi Charliemu Wattsovi, který zemřel před více než dvěma lety. Nahrávka obsahuje i skladby se záznamem jeho hry. Možná, nebýt této blízké ztráty, byla by mezera mezi předposledním a posledním albem Rolling Stones ještě větší než osmnáct let.

Rolling Stones byli a jsou vzorem pro několik generací muzikantů. Když je neuhranula jejich hudba, tak přístup, kouzlo, nasazení. Ale i ideály. Na první koncert v Praze v srpnu 1990 nebo na jejich společné fotky s Václavem Havlem nelze zapomenout.

Síla Rolling Stones a celého rokenrolu však není v jedincích, ale v celku. V tom množství kapel a fanoušků, kteří milují hudbu a s ní spojenou svobodu a životní styl. A když to na pódiu i v hledišti zafunguje, společně na chvíli i zastaví čas. Proto to ti staří rockoví blázni, ať v New Yorku, či v kulturáku ve vaší vesnici, dělají.

RECENZE: Hackney Diamonds od Rolling Stones. Kdo jiný má nahrát dobré rockové album?

Kultura

Rolling Stones natočili nové album s kámoši. Fanoušci čekali osmnáct let

Kultura

Může se vám hodit na Zboží.cz: Hackney Diamonds - The Rolling Stones

Reklama

Výběr článků

Načítám