Hlavní obsah

Forman: V hlavní roli inscenace o slavném filmaři Adamczyk a Děrgel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pražské Museum Kampa ve středu oznámilo dalšího člena V. I. P. divadelní společnosti. Na Letní scéně uvede 18. a 19. června 2024 premiéru své novinky Forman. Stojí za ní tvůrčí tým v čele se scenáristkou a producentkou Danielou Sodomovou a režisérkou Adélou Laštovkovou Stodolovou, který v minulosti připravil úspěšná představení Meda, Werich a Marta.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Představení inscenace Forman. Zleva Patrik Děrgel, Marek Adamczyk, Adéla Laštovková Stodolová, Daniela Sodomová a ředitel Musea Kampa Jan Smetana

Článek

V hlavní roli proslulého oscarového režiséra Miloše Formana se představí Marek Adamczyk a Patrik Děrgel. Spolu s nimi si zahrají Aleš Petráš, Václav Vašák, Roman Blumaier, Kryštof Krhovjak, Nathanael Ruml, Maxmilián Kocek, Matouš Ruml, Daniel Šváb či Stanislava Jachnická.

„Důvodem, proč jsme se rozhodli právě pro Miloše Formana, je jeho provázanost s Kampou. Bydlel hned vedle ve Všehrdově ulici. A navíc v parku sousedícím s Museem Kampa bylo umístěno zázemí pro natáčení filmu Amadeus, který měl premiéru v roce 1984, takže příští rok tomu bude čtyřicet let,“ vysvětluje Sodomová.

„Zdánlivě víme o Miloši Formanovi všechno z profesní oblasti, máme vytvořený obrázek člověka, který se jako jeden z mála Čechů prosadil v Americe. Ale my bychom se chtěli víc dotknout jeho duše, osobnosti, co dělal, když netočil, o tom málokdo ví. To je pro mne jako režisérku výzva,“ dodává Laštovková Stodolová.

V rámci už téměř rok trvajících příprav se s Danielou Sodomovou vydala i do Ameriky po Formanových stopách. Navštívily legendární hotel Chelsea a byt na Manhattanu, kde žil, a setkaly se i s jeho manželkou Martinou Formanovou.

Martina Formanová: Humor je pro mne absolutně nepostradatelný lék na všechny trable

Styl

„Příjemně nás překvapilo, že nám nedává žádné mantinely či podmínky, je to opravdu velmi milá a vstřícná žena,“ říká Laštovková Stodolová.

Souhlasili bez váhání

Chystaná inscenace časově obsáhne život Miloše Formana cca od deseti do sedmačtyřiceti let. Zkoušky začnou v březnu.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Patrik Děrgel a Marek Adamczyk. Tváře nové inscenace Forman.

A jak na nabídku zahrát si ho reagoval Marek Adamczyk? „Já jsem byl nadšený. Mám Formana fakt rád, mám rád jeho filmy, takže jsem byl od první chvíle nadšený a zároveň zvědavý, jak to celé pojmeme a jak na Formana jít, protože to není úplně zjevné. Těším se na společný tvůrčí proces.“

Rok Miloše Formana

  • Nová inscenace Forman je součástí projektu Rok Formana stejně jako podcast Forman/Drž se toho snu, který připravují Iveta Nebesářová a Pavel Sladký. Do projektu se zapojí i vybraná kina, která uvedou jeho filmy.
  • Letní scéna Musea Kampa bude novince Forman patřit od 17. 6. do 31. 7. 2024

Na stejnou otázku odpovídá také Patrik Děrgel: „Bez váhání jsem souhlasil, protože jsem měl moc pěknou zkušenost s Medou, kterou jsem na Letní scéně Musea Kampa viděl, a říkal jsem si, že právě takto by se letní scény měly dělat. Takže když nabídka přišla, neváhal jsem. Navíc půjde o mou úplně první zkušenost s hraním na letní scéně.“

Vojtěch Kotek a Václav Kopta ztvární mladého a starého Wericha

Kultura

Herečka Tereza Ramba: Mám ráda příběhy velkých žen

Kultura

Reklama

Související témata:
Divadelní hra Forman

Výběr článků

Načítám