Hlavní obsah

Vlk a lev utvořili nečekané přátelství bez digitálních triků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se řekne vlk a lev, málokoho napadne, že takové spojení může přinést něco jiného než nepřátelství. Jenže stejně jako se doma pes a kočka často dobře snesou, může i mezi vlkem a lvem za jistých okolností vzniknout pouto. Tak je tomu ve filmu Vlk a lev: Nečekané přátelství, který tvůrci natočili se skutečnými zvířaty bez digitálních triků.

Trailer k filmu Vlk a lev: Nečekané přátelstvíVideo: Bontonfilm

 
Článek

Příběh rodinného filmu je prostý: dvacetiletá klavíristka Alma se po dědečkově smrti vypraví na čas do jeho chalupy a zároveň do svého rodného domu v kanadské pustině. Když po letecké havárii objeví v lesích lvíče určené pro cirkusový výcvik, ujme se ho a záhy k němu přibude mládě vzácného stříbrného vlka, kterého jí přinese vlčice uvyklá na přítomnost a přízeň jejího dědy. Alma se rozhodne obě mláďata vychovat a časem vytvoří velmi pevnou a soudržnou rodinu.

Že se pak jiní lidé pokusí tu rodinu rozbít a obě zvířata musejí vydat velké úsilí a podstoupit velké dobrodružství, aby Almu našla, je zápletka známá a mnohokrát napodobená už od dob filmu Lassie se vrací.

Vlk a lev: Nečekané přátelství se však přece jen od většiny ostatních podobných snímků odlišuje. Jednak se podle tvrzení tvůrců tyto dvě šelmy ještě nikdy na plátně nesetkaly, jednak film vznikl výhradně s živými zvířaty, která se i ve skutečnosti spřátelila natolik, že spolu po natáčení dál žijí v pevném svazku.

Je to vůbec možné?

Autorem projektu je Gilles de Maistre, režisér tři roky starého úspěšného snímku Mia a bílý lev. De Maistre a jeho žena scenáristka Prune de Maistre spolupracovali na Mie a bílém lvovi se „zaříkávačem lvů“ Kevinem Richardsonem, jehož úkolem bylo pečovat o zvířata na place a starat se o bezpečnost herců a štábu.

„Tehdy se na mě obrátil světoznámý cvičitel zvířat Andrew Simpson, jehož práce s vlky mu přinesla účast na hitech jako Hra o trůny nebo REVENANT Zmrtvýchvstání režiséra Alejandra G. Inárritua. Přiletěl za námi do Jihoafrické republiky a tam vznikl nápad na spojení vlka a lva,“ vzpomíná de Maistre.

Na začátku se Simpson vydal do své vlčí rezervace v kanadském Calgary a začal zkoumat, zda je vůbec možné, aby mezi mláďaty obou druhů vzniklo pouto.

„Společně s Andrewem jsme dali dohromady čtyři vlčata a dvě lvíčata a pozorovali jsme je, jak se chovají, které páry spolu nejlépe vycházejí, která z mláďat jsou před kamerou a štábem v pohodě, protože pokud se zvířata cítí dobře, je natáčení celkem snadné,“ říká de Maistre.

Přátelské pouto se ale mezi mláďaty nevytvořilo hned, příběh se vyvíjel i podle jejich chování a potřeb, takže scenáristka Prune de Maistre dokonce několikrát upravovala situační scény.

„Protože jsme pracovali se dvěma zvířaty různých druhů, potřebovali jsme nějaký čas, abychom jim porozuměli. Nikdy jsme zvířata nenutili k ničemu, do čeho se jim nechtělo. Andrew jim každý den chystal plac, a pokud něco nefungovalo, natáčení jsme odložili a vymysleli jinak, “ říká scenáristka, která věří, že právě v tom je krása celého příběhu. „Z filmu cítíte intenzitu jejich vztahu, stačí, když je pozorujete při hře.“

Filmaři chtěli zachytit růst a vývoj zvířat v reálném čase, proto bylo natáčení rozděleno do šesti bloků. Během té doby štáb sledoval, jak spolu mláďata vyrůstají a dospívají. Dokud byla lvíčata i vlčata malá, nejdůležitější bylo chránit je, ale postupně se situace obracela a bylo třeba se starat o bezpečnost dvounohých herců.

Strach rychle přešel

Klíčové bylo najít představitelku Almy. „Potřebovali jsme někoho, kdo se nebude zvířat bát a bude vypadat přesvědčivě i v divoké kanadské pustině,“ říká režisér, který nakonec zvolil dosud málo známou Molly Kunzovou.

„Vůbec jsem nevěděla, do čeho jdu, a děsilo mě to. Ale když pracujete s takovými profesionály, strach vás rychle přejde,“ vzpomíná herečka, která nejdřív společně s režisérem odjela do Alberty za organizací Instinct, která trénuje zvířata pro film. Tam se seznámili s několika vlky a teprve odtud se přesunuli do Calgary, kde se Kunzová procházela se smečkou čtyřiceti vlků, aby si na zvířata zvykla. „Pracovat s tak nádhernými zvířaty a vytvářet si k nim vztah byla úžasná zkušenost,” říká Kunzová.

Přítele Almina dědečka a kmotra hraje Graham Greene, známý především z Tance s vlky a nejnověji ze snímku Wind River. „Bylo to vtipné. Můj agent se mě zeptal, jestli chci hrát ve filmu s vlkem a lvem, a já jsem řekl, že ne,“ vzpomíná Greene. „A pak jsem si přečetl Prunin scénář a nemohl jsem odmítnout.“

Greene už s vlky i lvy pracoval, ale nikdy s oběma dohromady. „Je velmi obtížné předvídat, co udělají. Je třeba být hlavně trpělivý. Někdy natočíte scénu za dvě minuty, jindy to trvá třeba dva dny.“

Pro de Maistra nese film důležité obecné poselství. „Ukazuje, že psovité a kočkovité šelmy mohou být i blízkými přáteli. A pokud k sobě mohou najít bratrskou lásku dva přirození nepřátelé, dokáže to každý. To může být v těchto složitých časech podnětem k zamyšlení. A my chceme toto poselství předat dětem. Proto je film moderní pohádkou o tom, že i predátoři mohou být rodina.“

Spolu i po natáčení

Simpson, který o zvířata pečoval, i všichni ostatní cítili povinnost se o zvířata i po natáčení postarat tak, aby netrpěla odloučením. Shodli se na tom, že vypustit vlka Snílka a lva Mozarta do volné přírody by bylo nezodpovědné.

Nakonec zvolili jako nejlepší řešení, aby zůstali po zbytek života v bezpečí v Kanadě s Andrewem Simpsonem. „Strávil jsem s nimi osmnáct měsíců a máme spolu výjimečný vztah. Chci jim poskytnout ten nejlepší život, jaký mohou mít. Nikdy jsme je necvičili ani nenutili k tomu, aby spolu vycházeli. Jejich vztah jsme jen odmalička podněcovali, a teď jsou nerozluční, “ uzavírá vyprávění Simpson.

Film Vlk a lev: Nečekané přátelství vstoupí do kin 14. října.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám