Hlavní obsah

RECENZE: Sedmá Mission Impossible pokračuje v broušení klenotu zaručené blockbusterové značky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další nemožná mise Toma Cruise s podtitulem Odplata – První část potvrzuje dominanci jedenašedesátiletého akčního veterána na filmovém plátně. Není divu, že se představitel hrdiny Ethana Hunta tak pral s konkurencí o místo v těch největších a nejlepších kinosálech. Jeho Mission Impossible si zasluhuje stejný servis, jaký už skoro tři dekády nabízí akce chtivým fanouškům.

Mission: Impossible Odplata - První částVideo: CinemArt

 
Článek

Herec, producent a hlavní tahoun série Tom Cruise ve spolupráci s režisérem a scénáristou Christopherem McQuarriem znovu sestavili takřka ideální velkofilm. Akční jízdu doplněnou o pečlivě vybraný herecký ansámbl s kmenovými hráči Simonem Peggem a Vingem Rhamesem. K tomu Cruise opět posunul svůj vlastní, především kaskadérský výkon.

Americký herec je známý tím, že pro každý další díl vymýšlí riskantnější a velkolepější kousky, na které dlouho trénuje, a nakonec sám absolvuje bez pomoci dubléra. Šplhání po mrakodrapu nebo start na křídle letadla tentokrát vyměnil za seskok motorkou z útesu. To samo o sobě představuje nejen zábavnou akci, ale i marketingový tahák od umělce, který je pro svůj snímek ochotný zkusit opravdu mnoho.

Útesem a volným pádem vstříc nejasnému osudu to ale celé pouze začíná. Za víc jak dvě a půl hodiny stihne agent Hunt procestovat zajímavé lokace, nabídnout akční honičky a dramatické momenty v rámci stopáže, která je akcí skutečně našlapaná. Na moc velké diskuze si Mission Impossible nepotrpí a je to celkem logické.

Když se v jedné z úvodních scén rozpovídají uniformovaní hlavouni o vážnosti problému, vypadá to jako při sčítání lidu. Divák se dozví základní a za vlasy přitaženou premisu větu po větě od všech šarží v místnosti, než bohudík přijde další sekvence s výbuchy, špionáží a samozřejmě sprintujícím Tomem Cruisem.

Ten pro první část dvoudílné Odplaty (pokračování je naplánované na červen 2024) zvolil kromě osvědčených partnerů i několik nováčků. A znovu se s tvůrci trefil v každé roli. Vrací se Rebecca Ferguson nebo Vanessa Kirby, které skvěle doplňovaly mise v předchozích filmech. Perfektně ale do týmu zapadly marvelovskými velkofilmy připravené Hayley Atwell nebo Pom Klementieff. Obě stojící na opačné straně barikády dokázaly prodat své charaktery a díky nim je sedmička rozhodně bohatší. V druhé části navíc přibudou další velká jména, jako jsou Hannah Waddingham či Nick Offerman.

S humorem Mission Impossible sází na osvědčenou taktiku odlehčení dramatu ve vrcholném stupni varu. Hlavním aktérem je v tomto znovu Simon Pegg, který servíruje pečlivě načasované hlášky v zábavném kontrastu s Cruisovou nehybnou mimikou.

Své momenty si užije i Atwell, například při kličkování ulicemi Říma. Umně zakomponované jsou také speciální efekty, které těží z využívání efektů praktických a perfekcionismu v sekvencích, kde mají svou úlohu, avšak nejsou vidět. Snímku to přidává váhu a staví ho proti trendu, kdy počítačoví kouzelníci zdigitalizují leccos.

Anketa

Mission: Impossible má již sedm dílů. Viděl/a jste nějaké?
Ano, všechny
70,5 %
Ano, většinu
17 %
Ano, pár jsem jich zhlédl/a
8,9 %
Ne, neviděl/a jsem ani jeden díl
3,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 112 čtenářů.

Akční série ale přes všechny posuny i klišé s hrozbami o konci světa zůstává především klasikou. Jedinečnou kategorií v moderním pojetí blockbusteru, který ale není, navzdory očekávání, pouze představením jednoho muže. Tom Cruise sice má vše pevně ve svých rukách, ve filmu ale nechává vyniknout i ostatní. S těmi hravě poskakuje, utíká nebo si vyměňuje pravé háky. A to v bondovském stylu, jen bez sexismu, služby královskému hermelínu a martini.

Mission: Impossible Odplata - První část
USA 2023, 164 min. Režie: Christopher McQuarrie, hrají: Tom Cruise, Ving Rhames, Simon Pegg, Rebecca Ferguson, Vanessa Kirby, Hayley Atwell, Shea Whigham, Esai Morales, Henry Czerny, Frederick Schmidt, Pom Klementieff, Mark Gatiss a další
Hodnocení: 80 %

Mission: Impossible. Špicberky zakázaly Cruisovi létat na natáčení helikoptérou

Koktejl

Největší kaskadérský kousek v dějinách filmu? Tom Cruise skáče s motorkou z norského útesu

Film

Může se vám hodit na Firmy.cz: Kina

Reklama

Výběr článků

Načítám