Hlavní obsah

RECENZE: Na Švehlíka se stále dá koukat. Taclík se rozmluvil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nové díly se starou partou, to je příslib šestnácti epizod Kriminálky Anděl V, které TV Nova začala vysílat v pondělí večer, o týden dříve dala první epizodu na Voyo. Divákům představí případy inspirované realitou. A nutno říci, že to stále dělá dobře.

Foto: TV Nova
Článek

Oblíbená pražská smíchovská mordparta se kvůli pokračování dala dohromady po devíti letech. Před kamerami se tak znovu sešli major Oliver Hajn (Marek Taclík), kapitán Tomáš Benkovský (David Švehlík), kapitánka Jana Chládková (Helena Dvořáková) a nadporučík Ruda Uhlíř (Michal Novotný).

Jejich tým doplnili kapitán Jan Souček (Jirka Langmajer), který přichází ze Zlína, poručík Radim Fišer (Oskar Hes) a plukovník Václav Pospíšil (Dalibor Gondík).

Staronová sestava páté série tak vyžaduje jisté charakterové změny. Do role „obecního blba“ plynule posune Jiřího Langmajera. Do Prahy, jak vymysleli scenáristé, přišel z Moravy, proto ne vždy odhadne situaci, na druhou stranu je schopen najít řešení i tam, kde Pražané (občas) nepoužívají zdravý selský rozum. O roli „divného týpka“ se dělí s Oskarem Hesem, jemuž k vyčnívání stačí jen to, že je v týmu nejmladší. S mobilem v ruce tráví hodně času a úcta ke „stáří“ a zkušenostem mu jednoduše nic neříká. Frackem však není, na to má moc dobré srdce.

Naopak Marek Taclík tím, jak v hierarchii postoupil, poněkud zmoudřel… Pro diváka je potěšující, že mu je líp rozumět, jako by s povýšením víc dbal na výslovnost toho, co jiným sděluje. Jisté zmoudření se týká rovněž jeho kolegy Rudy Uhlíře, jenž se za ty roky jako všehoschopný ajťák přece jen socializoval. I za to u mě má bod k dobru.

Naopak na „svém“ od začátku celé Kriminálky Anděl, premiéru si odbyla 1. září 2008, zůstávají jiné postavy. Hrají je David Švehlík a Helena Dvořáková. On stále charismatický, citlivý krasavec – novinkou je, že diváci se seznámí s jeho rodinou, harmonickou (jak jinak) –, a ona vzdělaná, trochu smutná psycholožka, na niž si pachatelé nepřijdou. No, někdy ji možná na chvíli zaskočí, i perfektní ženy přece jen mají slabší chvilky, že.

Stálicí v týmu nových dílů je i osoba režiséra. Peter Bebjak se sice ujal režie jen některých, mimo jiné epizod Střelec a Deset tisíc procent, ovšem asi je na první dobrou poznáte, podle četných akčních scén, usekaných rukou… Místy si budete možná připadat jako u konkurenčních Specialistů, které Bebjak rovněž dělal; ovšem kde brát pořád dobré scénáře, scenáristy…

Anketa

Pustíte si alespoň jeden díl z nové série Kriminálka Anděl V?
Ano, dokonce víc než jeden
77,3 %
Ano, jeden a uvidím, zda dám šanci dalším
7,4 %
Budu se dívat pravidelně
8,8 %
Ne, seriál mě nebere
6,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6319 čtenářů.

Shrnuto, podtrženo, máte-li volný večer, máte-li rádi kus nostalgie, dejte Kriminálce Anděl V šanci. Z hlediska českých produktů podobného žánru jde stále o solidní podívanou.

Kriminálka Anděl V
Počet dílů: 16, první odvysílaný na TV Nova 28. srpna
Hodnocení: 60 %

Zlatá labuť? Kriminálka Anděl? Oktopus? ZOO? Podzimní boj o diváky začal

Film

Režisér Peter Bebjak. O Čáře, kriminálkách a kočírování Jiřího Bartošky

MFF KV

Může se vám hodit na Firmy.cz: Nova, VOYO

Reklama

Výběr článků

Načítám