Hlavní obsah

Příběh lékaře a politika Františka Kriegela míří po sedmi letech do kin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tvůrci dlouho očekávaného filmu Muž, který stál v cestě, jehož premiéra je naplánována na 25. května, představili upoutávku a plakát. František Kriegel by právě dnes oslavil narozeniny, sto patnácté.

Muž, který stál v cestěVideo: Bontonfilm

 
Článek

Historické drama režiséra Petra Nikolaeva zachycuje životní příběh lékaře a politika Františka Kriegela. Dnes už málo známý příběh jeho osobní statečnosti se odehrává během dramatických událostí 21. srpna 1968 a následujících dnů.

V nich byli Kriegel a další političtí představitelé Československa uneseni do Moskvy a vystaveni silnému tlaku, aby podepsali Moskevský protokol, který znamenal souhlas s vojenskou okupací země. Kriegel jediný se Brežněvovi vzepřel a nepodepsal ani přes hrozbu likvidace jeho i blízkých.

Foto: Bontonfilm

Františka Kriegla hraje Tomáš Töpfer

Titulní roli ztvárnil Tomáš Töpfer. „Téma filmu je obrovské. Je velmi potřebné, aby se o něm vědělo. Co znamenal rok 1968 v historii Československa, to by měl znát každý. A poznat příběh, který se kolem toho odehrál,“ míní herec.

Foto: Bontonfilm

Manželé Krieglovi – Zuzana Mauréry a Tomáš Töpfer

Do role Kriegelovy ženy obsadil Nikolaev slovenskou herečku Zuzanu Mauréry.

„Klíčem k pochopení vztahu Františka s Rivou byl reportážní záběr, který trval jen pár vteřin. Na něm přicházejí manželé Kriegelovi držící se za ruce na jednání na Pražský hrad. V ten moment je už vše ztraceno a začíná tuhá normalizace. Ostatní politici vážně vystupují ze svých limuzín, ale Riva s uličnickým výrazem popostrčí mohutného Františka ke vchodu dodávajíc mu odvahu. Ona za ním prostě stála a inspirovala ho,“ říká režisér.

Foto: Bontonfilm

Plakát k filmu.

Kameramanem filmu je Ramunas Greičius, architektem Jan Vlček. V dalších rolích uvidíme například Adriana Jastrabana jako Gustáva Husáka, Aloise Švehlíka v roli Ludvíka Svobody, Jiří Ployhar hraje premiéra Oldřicha Černíka, Přemysl Bureš politika Josefa Smrkovského, slovenský herec Daniel Heriban Alexandra Dubčeka.

František Kriegel

  • 10. dubna 1908 – 3. prosince 1979.
  • Významný lékař, politik, člen KSČ, představitel Pražského jara a signatář Charty 77.
  • Narodil se v židovské rodině v Haliči. V Praze vystudoval medicínu, působil jako lékař ve španělské občanské válce nebo ve válce v Číně. Po návratu v roce 1945 se stal vysokým představitelem Komunistické strany Československa.
  • V únoru 1948 se podílel na převratu ve funkci zástupce velitele Lidových milicí. V letech 1949–1952 působil jako náměstek ministra zdravotnictví. Kvůli židovskému původu byl poté z funkce odvolán.
  • V 60. letech odjel na Kubu jako poradce při budování socialistického zdravotnictví. Po návratu získal Řád práce, stal se poslancem Národního shromáždění a předsedou Národní fronty, následně působil v předsednictvu ÚV KSČ.
  • V srpnu 1968 po invazi vojsk Varšavské smlouvy byl unesen s ostatními československými komunistickými představiteli do Moskvy, kde jako jediný nepodepsal tzv. Moskevský protokol. Po návratu byl ze svých funkcí postupně odvolán, z KSČ vyloučen a po zbytek života byl pronásledován.
  • Po vzniku Charty 77 se stal jejím signatářem. Nadace Charta 77 od roku 1987 na jeho počest uděluje Cenu Františka Kriegla za mimořádné zásluhy v boji za lidská práva a občanské svobody.

Film Muž, který stál v cestě, vznikal více než sedm let, provázely ho problémy mezi scenáristou a původně plánovaným režisérem snímku Ivanem Fílou a producentem Miloslavem Šmídmajerem.

Tomáš Töpfer: František Kriegel byl smířen s tím, že ho v Rusku popraví

Film

Statečný bojovník František Kriegel stál v cestě

Kultura

Může se vám hodit na Firmy.cz: Kina

Reklama

Související články

RECENZE: Buď chlap! aneb Lovy beze zbraní

Po režijním debutu Hany vysílá dnes do kin svůj druhý počin Michal Samir. K filmu Buď chlap! si opět napsal i scénář a podařilo se mu obsadit velmi populární...

Výběr článků

Načítám