Hlavní obsah

Tomáš Töpfer: František Kriegel byl smířen s tím, že ho v Rusku popraví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tomáš Töpfer se za necelé dva měsíce představí divákům v životní roli. Alespoň to tvrdí ti, kteří již zhlédli nový film režiséra Petra Nikolaeva Muž, který stál v cestě. Zachycuje život lékaře a politika Františka Kriegla a jeho statečnost během okupace ČSSR v roce 1968. Jako jediný se následně v Moskvě vzepřel diktátu Sovětů. Stál proti všemu, všem, sám.

Tomáš Töpfer jako František KriegelVideo: Bontonfilm

 
Článek

„Jsem velmi rád, že tenhle film vzniká, protože za námi jsou generace, které nemohly tu dobu prožít, netuší, co se tenkrát stalo, co se tenkrát dělo,“ uvedl Tomáš Töpfer.

Zavzpomínal také na to, že vyrůstal ve stejné čtvrti, kde František Kriegel bydlel, na pražských Vinohradech. Už jako dítě tak jeho jméno znal, věděl také, že jej neustále sleduje Státní bezpečnost.

„Když se ale dneska zeptáte, kdo byl Kriegel, tak vám skoro nikdo neodpoví, kromě pár pamětníků, jako jsem já. Jak vypadal, si nevzpomene nikdo. Ani na jeho postoje komplikovaného člověka. Kriegel věděl, že nemusí bojovat o život, byl smířen s tím, že ho nakonec v Rusku popraví, nebo že si ho tam nechají a zavřou. Šanci neměl. Ostatní bojovali o své pozice, prebendy, status předních komunistů. To prohráli. On vyhrál díky tomu, že věděl, s kým má tu čest,“ pokračoval Töpfer.

František Kriegel

  • 10. dubna 1908 – 3. prosince 1979.
  • Významný lékař, politik, člen KSČ, představitel Pražského jara a signatář Charty 77.
  • Narodil se v židovské rodině v Haliči. V Praze vystudoval medicínu, působil jako lékař ve španělské občanské válce nebo ve válce v Číně. Po návratu v roce 1945 se stal vysokým představitelem Komunistické strany Československa.
  • V únoru 1948 se podílel na převratu ve funkci zástupce velitele Lidových milicí. V letech 1949–1952 působil jako náměstek ministra zdravotnictví. Kvůli židovskému původu byl poté z funkce odvolán.
  • V 60. letech odjel na Kubu jako poradce při budování socialistického zdravotnictví. Po návratu získal Řád práce, stal se poslancem Národního shromáždění a předsedou Národní fronty, následně působil v předsednictvu ÚV KSČ.
  • V srpnu 1968 po invazi vojsk Varšavské smlouvy byl unesen s ostatními československými komunistickými představiteli do Moskvy, kde jako jediný nepodepsal tzv. Moskevský protokol. Po návratu byl ze svých funkcí postupně odvolán, z KSČ vyloučen a po zbytek života byl pronásledován.
  • Po vzniku Charty 77 se stal jejím signatářem. Nadace Charta 77 od roku 1987 na jeho počest uděluje Cenu Františka Kriegla za mimořádné zásluhy v boji za lidská práva a občanské svobody.

A co by si podle něj měli myslet o Františku Krieglovi nyní čeští diváci? „Rozhodně to nebyla černobílá postava s vyhraněným charakterem hrdiny,“ charakterizoval ho s tím, že pro herce je vždy těžké „hrát bystu, někoho, kdo skutečně existoval“. „Máte odpovědnost za to, jak ho diváci uvidí. Vždycky říkám, že vytváříme historii,“ podotkl.

Muž, který stál v cestě

  • Režie: Petr Nikolaev
  • Žánr: drama, životopisný
  • Délka: 120 minut
  • Hrají: Tomáš Töpfer, Zuzana Mauréry, Adrian Jastraban, Alois Švehlík, Jiří Ployhar, Daniel Heriban, Přemysl Bureš, Miroslav Táborský, Zuzana Kajnarová, Alexander Ignatusha, Sergiy Kucherenko, Roman Zahyrov, Ivan Shvedoff a další
  • Premiéra: 25. května 2023

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám