Hlavní obsah

Překoná seriál Zaklínač fenomén Hry o trůny?

Právo, Eva Vejdělková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fanoušci polské knižní série Zaklínač a z ní odvozených počítačových her se konečně dočkali. Dnes má premiéru dlouho očekávaný fantasy seriál z dílny Netflixu a k dispozici je jak v originálním znění s českými titulky, tak v českém dabingu.

Foto: archív tvůrců

Seriálového zaklínače Geratla z Rivie si zahraje Henry Cavill.

Článek

Už nyní je také jisté, že na první osmidílnou řadu naváže druhá. Netflix nedávno potvrdil její premiéru na rok 2021 a scenáristka a šéfka projektu Lauren Schmidt Hissrichová přitom naznačila, že v případě diváckého úspěchu je příběh zatím rozmyšlen a rozpracován na sedm řad.

Tvůrcem úspěšné literární ságy Zaklínač je polský spisovatel Andrzej Sapkowski, jeden z nejpopulárnějších autorů fantasy literatury ve východní Evropě, který našel inspiraci i ve slovanských legendách. Hlavní hrdina Geralt, bytost s kouzelnými schopnostmi a posláním chránit lidi před zlem, se objevil už v jeho povídce v roce 1985.

Seriál Zaklínač má nový trailer

Film

Následovaly další a poté i románová pentalogie, v níž postupně líčil svět lidí obývaný i bájnými bytostmi a tvory s magickými schopnostmi. Každá z knih se rychle stala bestsellerem, vzápětí začaly vycházet i v češtině. Dosud byly přeloženy do devatenácti jazyků.

Během třetího tisíciletí, tedy zhruba dvacet let od první povídky, se hrdinové ságy přestěhovali díky jednomu polskému studiu i do počítačových her. Geraltův světový úspěch začal poté nabírat na síle. Právě popularita u hráčů inspirovala Netflix k nápadu na vlastní seriál. Scénář prý nicméně nevychází z her, ale z knižní předlohy.

Módní vlna

Geralta hraje Henry Cavill, který se objevil v seriálu Tudorovci nebo v poslední Mission: Impossible vedle Toma Cruise, ženské hrdinky Yennefer a Ciri ztvárňují mladé britské herečky Anya Chalotraová a Freya Allanová. Točilo se v Polsku, Rakousku a v Maďarsku.

Trailer - ZaklínačVideo: Totalfilm.cz

Úspěšnou módní vlnu fantasy odstartovala zhruba před patnácti lety filmová adaptace Pána prstenů, klasického díla žánru od J. R. R. Tolkiena. Na popularitu Oscary oceněné filmové trilogie pak jen o pár let později navázala americká kabelová televize HBO se svým seriálem Hra o trůny, založeným rovněž na úspěšné knižní sérii, z pera současného amerického spisovatele George R. R. Martina. Televizní sága poté obsáhla osm řad a posbírala desítky cen Emmy. Není proto divu, že konkurenční platformy se snaží její popularitu co nejrychleji využít a překonat.

Druhá řada Zaklínače se přitom může na trhu střetnout s mimořádně očekávaným seriálem Amazonu, Pánem prstenů, na nějž producenti věnovali miliardu dolarů a který se podle dosavadních zpráv může objevit nejdřív právě v roce 2021.

Seriál Hra o trůny skončil. George R. R. Martin slibuje jiný

Kultura

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám