Hlavní obsah

Podívejte se, jak pro film Úsvit vznikalo baťovské město Svit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již za měsíc vystoupí do kin nový film režiséra Matěje Chlupáčka Úsvit. Odehrává se ve 30. letech 20. století kdesi v Tatrách, kde má vzniknout další baťovské město, Svit. Hlavní roli hraje ve snímku Eliška Křenková, jejím manželem je pak Miloslav König.

Jak vznikalo město Svit.Video: Bontonfilm

 
Článek

Rozpočet filmu se vyšplhal na téměř 90 milionů korun. Natáčelo se v České republice – u Lysé nad Labem, v Dřísech nebo ve Zlíně – i na Slovensku, v Tatrách. Město Svit, kde se film odehrává, pak vzniklo unikátním způsobem v kombinaci reálných záběrů, nákladných dekorací a modelu celého města v poměru 1:7.

Filmaři do něj umístili napínavou detektivku, kde státní, firemní zájmy může zmařit jeden překvapivý nález uprostřed areálu.

„Nechtěli jsme dělat žádné kompromisy a přáli jsme si divákům přinést opravdu moderní podívanou, která bude i přes dobu, ve které se film odehrává, vyprávět o současných tématech. Skrze detektivní žánr tak prezentujeme příběh silné ženské postavy, která se pokusí vzepřít utopickému světu, ve kterém žije,“ podotkl režisér Matěj Chlupáček.

Snímek si odbyl světovou premiéru na 57. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech.

Eliška Křenková: Film Úsvit? Občas se mi po mé postavě zasteskne

Na kus řeči

PRVNÍ DOJMY: Úsvit. Když se hermafroditismus neslučuje s baťovskou selankou

O Křišťálový glóbus

Může se vám hodit na Firmy.cz: Kina

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám