Hlavní obsah

Eliška Křenková: Film Úsvit? Občas se mi po mé postavě zasteskne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dobové drama s detektivními prvky, které se snaží vypovídat spíše o současnosti. To je vyznění filmu Úsvit, který jako jeden z dvou českých filmů letos soutěží v hlavní sekci karlovarského filmového festivalu. Hlavní postava, těhotná lékařka Helena, na pozadí baťovských motivů řeší záhadu mrtvého hermafroditního novorozence.

Eliška KřenkováVideo: Novinky

 
Článek

Její představitelka Eliška Křenková pro Novinky popsala, proč pro ni tato role byla vysněná: „Role Heleny má v sobě spoustu poloh a natáčení pro mě probíhalo ve velmi komfortních podmínkách, takže jsem měla velký prostor. I prostředí mi nahrávalo k tomu, abych se mohla otevřít a měla možnost ukázat nějakou širší škálu herectví.“

Tvůrci filmu ji přitom postavu Heleny částečně napsali přímo na tělo. Na roli těhotné se připravovala ještě před natáčením, umělé bříško nosila v soukromí, aby se s ním sžila. „Samozřejmě to s sebou neslo i diskomfort kvůli bříšku, ale na druhou stranu to dávalo určitou roztomilost postavě. Těhotenství spouštělo další její vnitřní procesy, takže jsem to kvitovala,“ dodala.

Foto: Stanislav Honzík

Eliška Křenková ve filmu Úsvit

Děj filmu se odehrává v roce 1937 ve slovenském městě Svit, kam přijíždí hlavní postava společně se svým manželem, ředitelem továrny. Ten společně s dalšími chystá plán na vybudování nového baťovského města ve Svitu po vzoru Zlína. Vše ale zkomplikuje nález mrtvého hermafroditního novorozence, což je vnímáno víc jako snaha o sabotáž než jako tragická událost. Helena se tak rozhodne smrt dítěte vyřešit na vlastní pěst.

PRVNÍ DOJMY: Úsvit. Když se hermafroditismus neslučuje s baťovskou selankou

O Křišťálový glóbus

Téma intersexuality a genderu, který do děje zasadil scenárista Miro Šifra, propojuje dobový děj s dnes aktuálními genderovými tématy. Podle herečky je vyvolávání této diskuze potřeba.

„Myslím si, že vyvolávání diskuze nějakým způsobem mezi co nejširší společností je prostě třeba. Hermafroditismus, nebo spíš intersexualita, jsou možná nová témata ve filmu, ale čím dál tím víc vidíme genderová témata, zaplať pánbůh za to,“ zmínila.

Foto: Novinky

Eliška Křenková

Křenková má přitom za sebou už několik úspěšných a zajímavých českých projektů. Hrála ve filmech Křižáček Václava Kadrnky či Marťanské lodě, který na karlovarském filmovém festivalu soutěžil vloni. Je také držitelkou Českého lva pro nejlepší herečku ve vedlejší roli ve filmu Všechno bude režiséra Olma Omerzu.

Při otázce, kam by se ve své herecké kariéře chtěla posouvat dál, nevyloučila zahraniční projekty. „Hrozně ráda bych měla víc neomezený prostor působení a ráda bych točila i zahraniční věci. Zároveň říkám, že bych si moc přála mít větší možnost vybírat si mezi projekty,“ zmínila.

„Ale jestli to tak bude, nebo ne, to je ve hvězdách. Nemá cenu si takhle něco plánovat, protože pak může být člověk akorát zklamaný,“ dodala.

Trailer k filmu ÚsvitVideo: 2media

K současnému snímku Úsvit pak také přiblížila, že jí postava přirostla k srdci. „Celkově se mi občas po Heleně zasteskne, tahle zkušenost mě vnitřně zpevnila. Myslím si, že to je asi největší dar, co mi Helena a Úsvit mohly dát,“ doplnila Křenková na závěr.

Úsvit měl světovou premiéru na 57. Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary, kde také jako jeden ze dvou českých filmů soutěží v hlavní sekci. V kinech jej diváci uvidí od 5. října.

Město Svit se vešlo do tovární haly. Procházeli jím hrdinové nové detektivky

Kultura

Reklama

Výběr článků

Načítám