Hlavní obsah

Nejvíc šancí na Oscara má Síla psa s Cumberbatchem

Nejslavnější filmové ceny Oscar budou vyhlášeny v pondělí v brzkých ranních hodinách středoevropského času. Nejvíc nominací, celkem dvanáct, má americké psychologické drama Síla psa režisérky Jane Campionové.

Foto: Netflix

Benedict Cumberbatch a Jesse Plemons (Síla psa)

Článek

O Oscara za nejlepší film se utkají Síla psa, Duna, Belfast, Coda, Nighmare Alley, West Side Story, Licorice Pizza, King Richard, Drive My Car a K zemi hleď.

Z herců jsou nominováni Javier Bardem (Being the Ricardos), Benedict Cumberbatch (Síla psa), Andrew Garfield (Tick, Tick... Boom!), Will Smith (King Richard) a Denzel Washington (Tragedy of Macbeth). Ve vedlejších rolích pak Ciarán Hinds (Belfast), Troy Kotsur (Coda), Jesse Plemons (Síla psa), J. K. Simmons (Being the Ricardos) a Kodi Smit-McPhee (Síla psa).

Foto: Warner Bros.

Josh Brolin v Duně

V kategorii hereček v hlavní roli nominovali Jessiku Chastainovou (The Eyes of Tammy Faye), Olivii Colmanovou (The Lost Daughter), Penélope Cruzovou (Parallel Mothers), Nicole Kidmanovou (Being the Ricardos) a Kristen Stewartovou (Spencer). Ve vedlejších rolích Jessie Buckleyovou (The Lost Daughter), Arianu DeBose (West Side story), Judi Denchovou (Belfast), Kirsten Dunstovou (Síla psa) a Aunjanue Ellisovou (King Richard).

Foto: Falcon

West Side Story

Z režisérů mají nominace Kenneth Branagh (Belfast), Ryusuke Hamaguchi (Drive My Car), Paul Thomas Anderson (Licorice Pizza), Jane Campionová (Síla psa) a Steven Spielberg (West Side Story).

Jedna z moderátorek večera, Amy Schumerová, nedávno řekla, že by chtěla, aby na Oscarech promluvil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přes satelit nebo ze záznamu.

„Myslím, že je to skvělá příležitost přinejmenším okomentovat pár věcí,“ myslí si Schumerová. „V současnosti se děje tolik příšerných věcí, že je těžké rozhodnout, na co se zaměřit.“

Oficiálně ale nic potvrzeno nebylo. V každém případě na Oscarech bude jiná ukrajinská rodačka, herečka, která si říká Mila Kunis (vlastním jménem Milena Kunisová). Politice se přenos zřejmě nevyhne.

Český film Zátopek se již v prosinci nedostal do užšího výběru na nominace v kategorii nejlepší zahraniční film.

Reklama

Výběr článků

Načítám